Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Jak se zbavit mšic, jak odstranit mšice z rostlin na zahradě

Na špičkách výhonků a na spodní straně mladých listů a poupat se objevují 0,5-2 mm dlouhé zelené, černé nebo načervenalé mšice, které z rostliny vysávají mízu. Listy a výhonky se kroutí a žloutnou. Medovicové výměšky mšic lákají mravence. Na medovici se usazuje zvláštní houba zvaná čerň.

Mšice mohou přenášet z rostliny na rostlinu velké množství virových chorob. V létě se kromě bezkřídlých mšic vyskytuje i velký počet mšic okřídlených, které mohou v zahradě přelétat na různá místa a jiné rostliny. Co dělat, když se mšice objeví na vaší zahradě? Mšice dokáže likvidovat celá řada užitečných živočichů, např. larvy denivek, slunéček a pestřenek pruhovaných. Napadené špičky výhonů můžete odstřihnout a zničit nebo můžete rostliny postříkat ostrým proudem vody. Při silném napadení byste ovšem měli uvažovat o přímé bitvě a použít přitom přípravky, které nejméně uškodí užitečným živočichům.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny