Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Jak odstranit mech z trávníku (kypření, vápno)

Mech v trávníku se vyskytuje především tam, kde je stálá vlhkost, stín a hutná půda. K jeho rozrůstání přispívá i nízká hodnota pH a nedostatek živin v půdě. Jestliže hodnota pH (stupeň kyselosti) poklesne pod 5,5, umírá nejen část mikroorganizmů v půdě, ale je to i překážkou růstu trav.

Mech se tedy může volně rozšiřovat. Je-li mechová pokrývka jen na některých místech trávníku, postačí, pokud najaře zeminu nakypříte a mech odstraníte. Abyste povzbudili růst trávníku, je důležité ihned poté použít speciální hnojivo a v případě nízké hodnoty pH navíc ještě vápno. Pokud se mech již hodně rozrostl, můžete sáhnout po přípravcích, které ho umí zničit. Ulehlou zeminu byste přitom měli nakypřit. Pomocí rycích vidlí můžete do půdy udělat otvory (pro velké plochy se prodávají speciální přístroje) a naplnit je hrubým pískem (aerifikace). Nesekejte trávník příliš nízko. Optimální výška je 4-5 cm, ve stínu 6 cm. Příliš nízké zastřihávání trávu oslabuje a škodí jí.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny