Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sirup z květů černého bezu - příprava: Studenou vodou oprané květy zalijeme převařenou vychladlou vodou do skleněné nádoby a necháme louhovat v chladu 12-24 hod. Potom se výluh přecedí a mírně zahřeje v hrnci, aby se rozpustil přidaný cukr + šťáva z citrónů + kyselina citrónová (kvůli konzervaci). Cukr lze rozpustit i bez zahřívání, ale trvá to delší dobu.

Sirup scedíme a plníme do skleněných lahví vymytých vroucí vodou a uzavřeme korkovými zátkami či víčky vyvařenými předem ve vodě, aby se nám sirup nekazil. Na povrch sirupu lze také nakapat trošku čistého lihu, který zlikviduje bakterie a vypaří se, nebo lze sirup sterilizovat.

Sirup z květů černého bezu - suroviny:

  • 12-15 čerstvých květenství černého bezu
  • 2 l vody převařené a vychladlé na 40°C
  • 2 kg cukru
  • šťáva ze 4 citrónů
  • 2 polévkové lžíce kyseliny citrónové (celkem asi 14 g)

Bez černý, bezinky - účinky na zdraví, použití, využití - zde.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny