Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Mátový sirup - příprava

Mátový sirup - příprava: Do hrnce nalijeme 1/2 litru vody a svaříme s 1/2 kg cukru za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Potom vložíme 50 g (asi 2 hrsti) čerstvých opraných a pokrájených mátových listů z našeho oblíbeného druhu máty (pro děti a těhotné nepoužíváme mátu peprnou, ale kadeřavou nebo jinou s mírnějším aroma).

Můžeme použít i hnědý cukr nebo med. Necháme krátce přejít varem a odstavíme z ohně. V zakrytém hrnci louhujeme 1-2 hodiny a pak scedíme a nalijeme do skleněných lahviček, označíme jménem a rokem výroby. Mátový sirup lze užívat jako lék po lžičkách při nechutenství, špatném trávení a nachlazení - 3x denně 1 lžíci po poradě s lékařem. Nebo ho pijeme jako osvěžující nápoj s vodou v horkém létě pro lepší trávení po jídle, také lze mátu použít do sladkých dezertů a zmrzlin.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny