Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Okurkový sirup - recept

Okurkový sirup - příprava: Oloupané salátové okurky rozkrojte a vyřízněte středy se semínky. Zbytek rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Nechte vykapat v sítu nebo přes čistou kuchyňskou utěrku. Šťávu přelijte do hrnce, přimíchejte pískový cukr v poměru 1:1, jeden menší, omytý a na plátky nakrájený bio citron a kyselinu citronovou.

Číst dál: Okurkový sirup - recept

Hruškový sirup - recept

Hruškový sirup - příprava: Hrušky očistěte, opláchněte pod studenou vodou a nechte oschnout. Zbavte je stopky a jádřince a nakrájejte na menší kusy. Ty pak rozmixujte a nechte prokapat přes čistou kuchyňskou utěrku nebo plátno. Případný kal nechte ustát a šťávu pak opatrně přelijte do hrnce. Pomalu zahřívejte, pak přisypejte cukr a kyselinu citronovou a stále míchejte.

Číst dál: Hruškový sirup - recept

Sirup z arónie - recept

Sirup z arónie - příprava: Plody arónie otrhejte, propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Ve skleněné míse je zalijte vodou, promíchejte s kyselinou citronovou, překryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 3 dny odpočinout. Šťávu sceďte přes kuchyňskou utěrku nebo plátno, plody pak rozmixujte a ještě jednou přeceďte přes utěrku.

Číst dál: Sirup z arónie - recept

Malinový sirup bez cukru - recept

Malinový sirup bez cukru - příprava: Jablka omyjte, oloupejte, zbavte stopky a jádřince a nakrájejte na menší kousky. Maliny propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Ovoce smíchejte, přendejte do hrnce, zalijte trochou vody a vmíchejte kyselinu citronovou. Vařte tak dlouho, až se ovoce rozvaří. Pak směs scedte do horkých čistých lahví, zavíčkujte a uložte v chladu.

Číst dál: Malinový sirup bez cukru - recept

Angreštová šťáva - recept

Angreštová šťáva - příprava: Z otrhaného angreštu odstraňte stopky i "bubáky" a pořádně ho propláchněte ve studené vodě. Můžete ho trochu pomačkat, ale lépe to jde až ve chvíli, kdy povařením změkne. Vhrnci ho zalijte vodou, uvedte do varu a za občasného míchání povařte asi 20 minut (pak je možné ho snáz pomačkat). Rozvařený angrešt nechte prokapat přes plátno nebo přes čistou utěrku.

Číst dál: Angreštová šťáva - recept

Víno nedopité - jak použít, využít (zmrazené kostky)

Zbytek vína nalijte do tvořítka na led a dejte zmrazit. Kostky poté nasypejte do sáčku a uchovejte v mrazáku. Použít je lze kdykoli při vaření, když je potřeba víno a nemáte zrovna otevřenou láhev.

Pálenka z rybízových listů - jak připravit, udělat (rybízové listí, vodka)

Pálenka z rybízových listů. 30 čerstvě natrhaných listů dáme do nádoby se širokým hrdlem a přelijeme 1 l dobré vodky. Odstavíme na čtyři týdny na teplé místo (třeba do kuchyně), poté tekutinu scedíme (přes kávový filtr) a přelijeme do lahví. Nápoj má nyní světle zelenou barvu a chutná tím lépe, čím déle jej skladujeme.

Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)

Rybízová pálenka: 1/2 kg rozmačkaného černého rybízu dáme do sklenice se širokým hrdlem, přilijeme 3/4 l ovocné pálenky, postavíme na slunce a necháme stát alespoň 6 týdnů. Poté vylisujeme šťávu, nejprve přes síto, pak přes látku. Pokud má být pálenka sladká, přidáme ještě 1/2 kg cukru, který jsme rozpustili a zahřáli ve 1/4 l vody.

Číst dál: Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)

Rakytníkový likér - jak připravit, udělat (rakytník, pálenka)

Občasný doušek rakytníkového likéru podporuje zdraví. 1 díl čerstvých bobulí postavíme na teplé místo se 4 díly ovocné pálenky. Denně protřepáváme. Po 3 až 4 týdnech scedíme. Pro zlepšení chuti přidáme 1/4-1/2 dílu kandysového cukru, který rozpustíme mícháním. Likér pak skladujeme na teplém a chladném místě.

Ostružinová pálenka - jak připravit, udělat (ostružiny, pálenka)

Tato ostružinová pálenka chutná lépe než koupená, je to elixír života. 1/2 kg rozmačkaných zralých ostružin vložíme do nádoby s širokým hrdlem spolu s 3/4 l vysokoprocentní obilné pálenky a necháme na slunci asi 6 týdnů stát. Poté šťávu scedíme přes síto a ještě přefiltrujeme přes látku. 1/2 kg cukru promícháme s 1/4 l vody, přidáme ke směsi ostružin a pálenky a dobře promícháme. Nakonec slijeme do lahví.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny