Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koření, dochucovadla a bylinky

► Bylinky nakládané v soli - příprava, recept, postup

Listy a stonky čerstvých bylin (např. petržel, libeček) omyjte a nahrubo nasekejte. Do široké sklenice z tmavého skla vrstvěte sůl a bylinky v poměru 1 : 5, lžící vždy vrstvu pořádně upěchujte. Nasolené bylinky vydrží v lednici asi dva roky, při vaření s nimi ovšem nepoužívejte sůl.

► Jak zamrazit čerstvé bylinky - postup, návod

Čerstvé bylinky zmrazte buď celé v mikrotenovém sáčku (potřebné množství pak vždy ulamujte), nebo nasekané v tvořítku na led (po zmrazení kostky přesypte do umělohmotné nádobky nebo mikrotenového sáčku a odebírejte jednotlivě).

Číst dál: ► Jak zamrazit čerstvé bylinky - postup, návod

► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod

Bylinky nejrychleji usušíte v mikrovlnné troubě, mikrovlnce: šálek čerstvých bylin rozložte na papírový ubrousek a vložte do trouby. Sušte nezakryté jednu a půl až dvě minuty, dokud nejsou na dotek suché. Každou půlminutu sušení přerušte a byliny promíchejte.

Číst dál: ► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod

► Krájení bylin, bylinek - jak zabránit ztrátě aroma (mokré prkénko)

Bylinky krájené na dřevěném prkénku lehce ztratí své aromatické látky, které se vsáknou do prkénka. Prkénko předem namočte do vody, nebo použijete prkénko z umělé hmoty - aroma zůstane.

Jak mrazit bylinky - tipy, rady, zkušenosti

Zelené bylinky před zmrazením krátce omyjte pod tekoucí vodou a otřepejte. Pak je nasekejte nadrobno a zamrazte v malých sáčcích nebo je vložte do nádoby na výrobu ledu a zalijte vodou

Jak správně otrhávat bazalku při vaření

Bazalku při vaření neotrhávejte po lístcích, rostlině to škodí. Lepší je vždy odštípnout celou snítku, a to těsně nad místem, kde se větví. Mladé lístky odspodu dorostou, takže budete mít z bylinky užitek déle.

Jak zmírnit pálivost kari (smetana)

Jak napravit příliš pálivé kari? Pokud vám ujela ruka s kari a jídlo příliš pálí, vmíchejte do něj trochu smetany nebo pomerančového džusu. Bude hned jemnější.

Jak získat z bylinek při vaření co největší aroma

Jak získat z bylinek to nejlepší? Čerstvé kuchyňské bylinky rozvinou v pokrmu svoje aroma daleko lépe, když je před přípravou lehce podusíte na másle na pánvičce. Pokud máte sušené bylinky, zakapejte je trochou oleje a nechejte asi dvě minuty odpočívat.

► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bazalkové pesto - příprava: Z opraných snítek bazalky otřepejte vodu, lístky otrhejte a rozmixujte s mořskou solí na hladkou pastu. Pomalu přilévejte olej a ručně vymíchejte na kaši. Česnek oloupejte a buď rozsekejte nadrobno, nebo rozetřete se solí.

Číst dál: ► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pažitka se při krájení nepomačká - jak to udělat, co použít (nůžky)

Přidáváte-li do salátu pažitku a nechcete, aby se vám křehké stonky pomačkaly, je lepší ji místo krájení nožem nastříhat kuchyňskými nůžkami.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny