Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení

Nejdůležitějším enzymem v medu je invertáza a amyláza. Účinkem tepla a světla se tyto enzymy ničí. Med musíme uchovávat v temnu při teplotě asi 14°C. Nejvíce aminokyselin obsahuje med vřesový a nejméně med květový. Med obsahuje téměř všechny nejdůležitější aminokyseliny.

Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod

Když začne med kvasit, postavíme nádobu s ním do hrnce s teplou vodou. V něm necháme med tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pěnu, která se na medu utvoří, opatrně odstraníme.

Jak rozpoznat pravý med - postup, návod

Pravý med poznáme, když dáme do lahvičky 2 lžíce medu a 6 lžic čistého lihu. Směs opatrně prohřejeme a důkladně promícháme. Pravý med se úplně rozpustí a nezůstane po něm sedlina. Med umělý je tekutý, starší med houstne nebo i docela ztuhne. Nevadí to však ani jeho hodnotě, ani dobré chuti.

Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení

Med musí být uchováván v naprosto čistých nádobách, v suché místnosti, jinak zkyše. O medu se píše s úctou v bibli, na egyptských papyrech i v kronikách snad celého světa. Také v našich zemích byl odpradávna ctěn a vážen nejen jako potravina, ale i jako prostředek prodlužující život. Úcta ke včelám a medu je pověstná.

Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu

Krystalizace medu je přirozenou vlastností každého medu a není nijak na závadu. Naopak je projevem toho, že med nebyl nijak upravován. Průmyslově se krystalizaci totiž zabraňuje různými způsoby: medy se zahřívají na vyšší teploty, různě se ředí, upravují ultrazvukem, a hlavně se do nich přidávají sirupy, tzv. C4 cukry či škrobové deriváty. Rozdíl je i mezi nijak neupravovanými medy. Nejrychleji krystalizují luční a květové jarní medy, protože obsahují nejvíce glukózy. Přirozeně obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy (např. med akátový) a medy s vyšším obsahem složitějších cukrů (tmavé medovicové lesní medy). Pokud ho máte raději tekutý, do původního stavu jej uvedete ponořením otevřené sklenice s medem do vodní lázně a zahřátím na teplotu maximálně 40 stupňů Celsia. Jde o to, aby se nezničily důležité látky (zlikvidování bílkovin - tzv. denaturace) a nesnížila se jeho biologická hodnota.

► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla

Zcukernatělý tuhý med rozpustíte tak, že ho po krátkou dobu (asi 20 minut) necháte při teplotě kolem 40°C. Ideální je pro to vodní lázeň s teploměrem. Vyšší teplotu nikdy neaplikujte. Užitečné bílkoviny by se nenávratně zničily a med by neměl tak blahodárný účinek.

Číst dál: ► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny