Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.

Nálev oslaďte dle chuti, avšak pamatujte na to, že cukr je přirozený konzervant, a nemusíte se tedy bát osladit ho více. Do hrnce vsypejte kousky rebarbory a jahod, přes cedník vlijte ibiškový čaj a přihoďte oloupanou kůru z citronu. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a špičkou nože vydlabejte všechna semínka z lusku. Semínka vhoďte do hrnce, směs přiveďte k varu a na mírném ohni nechte zhruba patnáct minut jemně probublávat, dokud se nerozpustí cukr. Poté vypněte, přilijte vymačkanou šťávu z jednoho citronu a ještě horký kompot přendejte do vymytých a suchých sklenic. Víčka pevně uzavřete a sklenice nechte vystydnout dnem vzhůru. Kompot skladujte na tmavém místě a již otevřené sklenice uchovávejte v lednici.

 

Rebarborovo-jahodový kompot - suroviny:

  • 800 g rebarbory
  • 400 g jahod 
  • 3 polévkové lžíce sušeného ibišku
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra a šťáva z jednoho chemicky neošetřeněho citronu
  • třtinový cukr dle chuti

 

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny