Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Kdoulový sýr - recept

Kdoulový sýr - příprava: Nejprve si připravíme kdoule - seškrábeme z nich chmýří, plody pokrájíme na čtvrtiny a odstraníme náznaky květů a stopky. Vaříme ve vodě asi 1/2 hodiny, dokud nebudou plody úplně měkké. Poté vodu slijeme a uschováme. Uvařené kdoule vložíme do mechanického mlýnku na zeleninu a rozemeleme. Kdoulovou kaši smícháme s cukrem a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.

Obdélníkovou nebo čtvercovou formu vyložíme fólií nebo pečicím papírem, vlijeme kdoulovou pastu a odstavíme do chladu. Vznikne pevný blok, který můžeme krájet podle potřeby. Používáme jako přílohu k vánočnímu talíři, k sýrům nebo slanému pečivu či divočině. Slitá kdoulová šťáva chutná ve zředěné i nezředěné podobě, s citronovou šťávou či jako přísada k sektu či vínu. Pokud k této šťávě přidáme správné množství želírovacího cukru (tekutinu odměříme), můžeme z ní vyrobit i čiré kdoulové želé.

Kdoulový sýr - suroviny:

  • 750 g kdoulí
  • 1/2 l vody,
  • 200 g

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny