Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Rybízová marmeláda - recept

Rybízová marmeláda - příprava: Opraný a otrhaný rybíz nasypeme do hrnce, podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a hodně rozvaříme. Poté jej prolisujeme přes síto či pomocí lisu na ovoce. Protlak odvážíme a připravíme si odpovídající množství cukru.

Číst dál: Rybízová marmeláda - recept

Rybíz ve vlastní šťávě - recept

RYBíz VE VLASTNí ŠŤÁVĚ

Rybíz ve vlastní šťávě - příprava: Propláchnutý a odstopkovaný rybíz necháme okapat. Pak ho nasypeme do sklenic, přičemž ho prosypáváme cukrem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 C. Tato zavařenina je výborná na přípravu moučníků.

Číst dál: Rybíz ve vlastní šťávě - recept

Rybízový kompot - recept

Rybízový kompot - příprava: Rybíz opereme a otrháme, nasypeme jej do sklenic, setřeseme a zalijeme horkým cukerným roztokem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Rybízový kompot - recept

Rybíz jako brusinky s rumem - recept

Rybíz jako brusinky s rumem - příprava: Očištěný rybíz promícháme s cukrem a necháme do druhého dne od ležet. Potom přidáme skořici, hřebíčky a citronovou šťávu a necháme 15 minut vařit. Ke konci přimícháme rum. Ihned nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rybíz jako brusinky s rumem - recept

Rybíz jako brusinky - recept

Rybíz jako brusinky - příprava: Rybíz opereme, otrháme, přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Vložíme do kastrolu, zalijeme 1 a 1/2 dl vody, přidáme cukr a koření a 10 minut povaříme. Ihned nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rybíz jako brusinky - recept

Voňavý džem z červeného rybízu - recept

Voňavý džem z červeného rybízu  - příprava: Rybíz propláchneme vodou, otrháme z třapin a necháme okapat. Promícháme jej s cukrem a necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme kyselinu citronovou, skořici a hřebíčky a na mírném plameni čtvrt hodiny povaříme.

Číst dál: Voňavý džem z červeného rybízu - recept

Více šťávy v citronech, pomerančích - jak to udělat, co použít (teplá voda)

Pomeranče a citrony budou šťavnatější, pokud je před vymačkáním necháte 2 minuty namočené v teplé vodě.

Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát

Aby nezralé hroznové víno dozrálo, můžete hrozny pověsit na vzduch pomocí tyče umístěné na koze nebo silného provazu nataženého v garáži. Pokud se po nějaké době objeví stopy po okorání, stačí je ponořit do vlažné vody, takže získají zpět svůj objem a zase budou pěkné a čerstvé.

Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat

Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - příprava: Jeřabiny otrháme, opereme, chvilku povaříme v cukerném roztoku a necháme je v něm do druhého dne proslazovat. Hrušky nebo jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a povaříme v trošce vody okyselené kyselinou citronovou nebo citronovou šťávou.

Číst dál: Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat

Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat

Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - příprava: Cukr svaříme s vodou. Do nálevu přidáme otrhané a oprané jeřabiny, víno a kousek celé skořice a na mírném ohni vaříme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Skořici vyjmeme, jeřabiny vybereme děrovanou naběračkou a vložíme do skleniček.

Číst dál: Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny