Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Meruňkový kompot - příprava: Chcete-li mít meruňky v kompotu oloupané, krátce je povařte ve vodě, poté je sceďte, a jakmile vychladnou, půjdou snadno oloupat. Oloupané meruňky pak rozpulte, zbavte pecek a naskládejte do čistých suchých sklenic - nejlépe řeznou plochou dolů.

Číst dál: ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Vrstvený kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Jablka a hrušky zbavte jádřinců, ostatní omyjte a vypeckujte. Větší ovoce nakrájejte na silnější plátky, švestky napůl, ryngle nechte v celku. Do roztoku vody s kyselinou citronovou namočte hrušky a jablka. Do sklenic plňte střídavě po vrstvách.

Číst dál: ► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Broskvový kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Omyté broskve oloupejte, rozkrojte a zbavte pecky - ideální je ponechat je nakrájené na půlky. Vyskládejte je do čistých suchých sklenic (nejlépe řeznou plochou směrem dolů) a zalijte teplým roztokem. Jejich vůni i chuť můžete oživit hvězdičkou badyánu.

Číst dál: ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jahodový kompot - příprava: Naskládejte opláchnuté pevné plody bez stopek natěsno do sklenic a zalijte teplým cukerným roztokem s kapkou citronové šťávy či špetkou kyseliny citronové a rumem. Sterilujte 20 minut při teplotě 85-90 °C. Povaříte-li jahody krátce přímo v cukerném nálevu, stačí je sterilovat asi o 5 minut kratší dobu.

Číst dál: ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Malinový kompot - příprava: Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Připravte cukerný roztok se špetkou kyseliny citronové. Sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.

Číst dál: ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Hruškový kompot - příprava: Opláchnuté hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrájejte jádřince a co nejrychleji vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly. Po chvíli je vyjměte, naskládejte do čistých suchých sklenic a zalijte teplým cukerným nálevem nebo posypejte cukrem a zalijte teplou vodou.

Číst dál: ► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Třešňový kompot - příprava: Třešně bez stopek omyjte a nechte oschnout. Naskládejte je do zcela čistých sklenic, můžete přidat kousky oloupaného zázvoru či kousek skořice, a zalijte vodou svařenou s cukrem. Uzavřete víčkem a sterilujte při teplotě přibližně 25 minut.

Číst dál: ► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak vyrobit trychtýř na nalévání zavařenin do sklenic (PET lahev)

Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem a použijte ji jako trychtýř. Díky tomu nezašpiníte sklenici ani okolí a odpadne i mytí a skladování trychtýře.

► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Borůvky s vodkou - příprava: Cukr svařte s vodou na cukrový sirup. Borůvky propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a pak je nechte okapat. Poté je nasypejte do stále ještě teplého cukrového sirupu, promíchejte a celou směs nechte vychladnout. Potom vmíchejte do směsi vodku a rozdělte ji do čistých, horkou vodou vymytých či vypařených sklenic. Pečlivě zavíčkujte či uzavřete a nechte alespoň 6 týdnů rozležet.

Číst dál: ► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Ostružinové želé - příprava: Čisté čerstvé ostružiny zbavte stopek a hlavně odstraňte ty, které jsou poškozené či nahnilé. Můžete je propláchnout pod tekoucí studenou vodou (ale není to nutné) a nechat okapat v sítu. Pak je nasypejte do většího hrnce a nechte vzkypět, nezapomínejte je však celou dobu promíchávat.

Číst dál: ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny