Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Proslazené citrony do čaje, grogu - recept

Proslazené citrony - příprava: Důkladně omyté citrony nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Na dno sklenice nasypeme vrstvu krystalového cukru, na ni dáme vrstvu citronových koleček, několik hřebíčků a kousek skořice, zasypeme cukrem a tímto způsobem pokračujeme, až naplníme celou sklenici. Uzavřeme víčky, protřeseme a uskladníme na chladném místě, nejlépe v ledničce. Proslazené citrony dáváme do čaje nebo grogu.

Číst dál: Proslazené citrony do čaje, grogu - recept

Citrusový džem z domácí pekárny - recept

Citrusový džem z domácí pekárny - příprava: Citrusy oloupeme (včetně bílé slupky), nakrájíme na malé kousky a vložíme do pekárny. Přidáme cukr smíchaný s želírovacím přípravkem, zapneme program Džem (Jam) a necháme ho proběhnout. Ještě horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Citrusový džem z domácí pekárny - recept

Citronový džem s limetkami - recept

Citronový džem s limetkami - příprava: Oloupaný a nastrouhaný zázvor povaříme 5 minut ve vodě. Citrony a limetky nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich dužinu, pokrájíme ji a přidáme do hrnce k zázvoru. Zasypeme želírovacím cukrem, přivedeme k varu a 3 minuty zprudka povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček a obrácený dnem vzhůru necháme vychladnout.

Číst dál: Citronový džem s limetkami - recept

Fíkový džem, jam - recept

Fíkový džem - příprava: Vodu svaříme s cukrem, přidáme nadrobno nakrájené fíky a citronovou kůru a přikryté pokličkou vaříme asi 20 minut. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a asi na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Džem uchováváme v chladnu a temnu.

Číst dál: Fíkový džem, jam - recept

Fíková marmeláda s vínem - recept

Fíková marmeláda s vínem - příprava: Očištěné fíky a kuličky vína překrájíme, zasypeme cukrem, přidáme skořici a citronovou šťávu a na mírném ohni mícháme, až se cukr zcela rozpustí. Potom teplotu zvýšíme a za občasného míchání vaříme přibližně 20 minut.

Číst dál: Fíková marmeláda s vínem - recept

Kompot z kiwi - recept

Kompot z kiwi - příprava: Cukr svaříme s jablečným džusem. Kiwi oloupeme a překrojíme na poloviny, pokud jsou velká, tak na kolečka. Dobře omytý citron překrojíme, šťávu vymačkáme do cukerného roztoku a kůru nastrouháme na širší nudličky (asi 3 mm).

Číst dál: Kompot z kiwi - recept

Džem z kiwi a jahod - recept

Džem z kiwi a jahod - příprava: Oloupané kiwi nakrájíme na kousky a vložíme do kastrolu. Jahody zbavíme stopek, opereme, dáme ke kiwi a obojí rozmačkáme. Přisypeme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru, za stálého míchání přivedeme k varu.

Číst dál: Džem z kiwi a jahod - recept

Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept

Džem z kiwi s ananasovou příchutí - příprava: Kiwi oloupeme, pokrájíme, zalijeme džusem a rozmixujeme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu a 1 minutu povaříme. Pak přidáme zbytek cukru a vaříme, až se cukr rozpustí a džem začne houstnout.

Číst dál: Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept

Kompot z mochyně - recept

Kompot z mochyně - příprava: Plody mochyně očistíme, hrušky a jablka oloupeme, překrojíme na poloviny nebo na čtvrtiny, zbavíme jádřinců a vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou. Cukr svaříme s vodou a ochutíme citronovou šťávou.

Číst dál: Kompot z mochyně - recept

Marmeláda z mochyně - recept

Marmeláda z mochyně - příprava: Očištěné mochyně podlijeme troškou vody, rozvaříme a přecedíme přes síto. Po částech přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme tak dlouho, až marmeláda začne rosolovatět. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Marmeláda z mochyně - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny