Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Domácí jablečný ocet do salátů, na oplachování vlasů - recept, příprava

Domácí jablečný ocet:   výborný je do salátů nebo jako léčivý nápoj a na vnější použití pro oplachování vlasů a pokožky. Domácí příprava: Do pětilitrové skleněné lahve dáme jablka, omytá a nastrouhaná na plátky i s jadřincem, v množství asi do 2/3 lahve.

Zalijeme převařenou vodou vychladlou na 30° C tak, aby byla jablka ponořená, ale zároveň zůstalo místo pod okrajem sklenice. Zakryjeme čistým látkovým ubrouskem (kapesníkem) s gumičkou. Další dny musíme obsah 3x denně promíchat čistou dřevěnou vařečkou. Sklenice by měla stát v kuchyni při pokojové teplotě a obsah postupně vykvasí asi za 3 týdny. Podle alkoholové vůně poznáme správný průběh kvašení - jak kvašení slábne, vůně je více octová, až je ocet hotový. Nakonec přecedíme a nalijeme do skleněných lahví uzavřených nejlépe vyvařenou korkovou zátkou. Z pětilitrové lahve tak získáme asi 2 litry kvalitního domácího jablečného octa, kal usazený na dně není na závadu. Používáme ho k léčení, pití, do salátů nebo ke koupelím.

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny