Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vegetariánský segedínský guláš - recept, postup, návod na přípravu

Sójový sýr tempeh je považován za nejkvalitnější produkt ze všech sójových výrobků – obsahuje totiž všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Užívá se tradičně v Japonsku, Číně a Indonésii jako plnohodnotná náhrada masa. Tempeh je lehce stravitelný a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, železa, fosforu a vitamínu B12. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit vegetariáni a vegani. Tempeh neobsahuje cholesterol. Prodává se buď neupravený – pak je třeba ho nejdříve uvařit – anebo například uzený či marinovaný. Balíček uzeného či marinovaného tempehu, nakrájený na kousky (přírodní neupravený tempeh si můžeme nejdříve upéct anebo uvařit podle návodu), dále potřebujeme: 3–4 cibule, 3–4 stroužky česneku podle velikosti, 1 polévková lžíce červené papriky, 1 čajová lžička kmínu, ½ lžičky čerstvě nadrceného pepře, 1 bobkový list, 500 g kysaného zelí, 1 červená a 1 oranžová paprika nakrájené na kostičky, 1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky, sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli, voda nebo zeleninový vývar podle potřeby, 250 ml zakysané smetany, jarní cibulka na ozdobení.

Postup: Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět cibuli, česnek, přidáme veškeré koření, papriku, rajčata, zakysané zelí a tempeh. Promícháme, osolíme bylinkovou solí, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme, dokud papriky a zelí nejsou měkké – měly by ale být mírně křupavé. Současně s gulášem si uvaříme také přílohu – ječné kroupy. Doba vaření je cca 20–30 minut – zeleninu ale raději kontrolujeme, aby se nám nerozvařila. Uvařené kroupy slijeme a propláchneme teplou vodou. Guláš můžeme ochutit zakysanou smetanou. Servírujeme ozdobené jarní cibulkou.

 

segedinsky-gulas-pro-vegerariany

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny