Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jak vyrobit domácí jablečný ocet - příprava, postup

Jablečný ocet povzbuzuje látkovou výměnu a vyplavuje z těla odpadové látky. Preventivní dávka je jedna sklenice vody s dvěma lžícemi octa a lžící medu denně. Při chřipce a jiných horečnatých onemocněních můžete dávku zvýšit až na pět sklenic denně. Nejúčinnější je jablečný ocet vyrobený doma: asi kilogram jablek dobře umyjte, vykrájejte stopky, okvětí a nahnilé části a nastrouhejte na hrubém nerezovém struhadle i se slupkou a jádry.

Hmotu dejte do velké láhve od okurek a ihned zalijte studenou vodou tak, aby voda sahala asi 5 cm pod okraj láhve. Sklenici přikryjte talířkem a uložte v místnosti s pokojovou teplotou asi na deset dní, dokud neustane kvašení. Obsah láhve každý den jednou či dvakrát promíchejte novou vařečkou. Potom šťávu sceďte přes hrubé silonové nebo nerezové síto. Sklenici vymyjte a přecezenou šťávu do ní zase vlijte. Opět přikryjte a postavte asi na dvacet dní do chladu (nemíchejte ani neodkrývejte). Až šťáva získá žlutohnědou barvu a konzistenci džusu, přeceďte ji přes gázu, rozlijte do láhví, zazátkujte a uložte v chladu. Jablečný ocet můžete užívat i zevně: v octové vodě koupejte nohy napadené plísní, ocet přidaný do koupele zklidňuje kožní problémy, jako je lišej nebo ekzém, vosí štípnutí potřené octem méně oteče a bolest se zmírní.

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny