Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Šípková marmeláda - recept, postup, návod, výroba, suroviny, ingredience

Šípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře  opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.

Rozvar prolisujeme i s vodou přes síto. Vanilkový lusk rozřízneme, vnitřek vyškrábneme a přidáme k protlaku. Citron vymačkáme, šťávu přidáme k protlaku a zamícháme. Protlak zvážíme. Odvážíme želírovací cukr k množství ovoce a přimícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme čtyři minuty. Uděláme rosolotvornou zkoušku. Pokud je to nutné, sebereme pěnu a horkou marmeládu plníme až po okraj do skleniček. Skleničky okamžitě uzavřeme, postavíme víčky dolů a necháme v klidu, dokud marmeláda neztuhne.

Šípková marmeláda - suroviny:

  • 1 kg zralých šípků
  • 0,5 litru vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron
  • želírovací cukr v poměru 1:1 (na 1 kg ovoce 1 kg želírovacího cukru)

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny