Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jak vyrobit domácí jogurt a neudělat chybu - postup, recept, zkušenosti, návod, informace

Výroba jogurtu. Někdy začátkem loňského roku jsem pořídil jogurtovač. A pustili jsme se do výroby. Se střídavými úspěchy jsme dokázali vyrobit dávku kvalitního jogurtu, přes řídký až po něco, co když se nechalo přes látku vykapat, byl obstojný tvaroh. Zoufale jsem sháněl čerstvé mléko až ze statku, sváděli jsme to na nekvalitní jogurt z obchodu (kolikrát se syrovátkou a tedy v našich očích asi už prošlý, starý), do litru mléka se střídavým úspěchem jsme vmíchávali maxi jogurt.

jak-vyrobit-domaci-jogurt-a-neudelat-chybu-postup-recept-zkusenosti-navod-informace

Přestalo mne to bavit a začal se shánět po informacích, které mi osvětlí záhadu úspěšné výroby jogurtu. Nalezl jsem návod a vysvětlení proč tak a ne jinak a od té doby produkujeme jogurty jedna báseň. Zásady kvalitního jogurtu, které je bezpodmínečně dodržet. Jogurtové kultury jsou čistotnější jak lidi. Jsou háklivé na sebemenší neviditelné znečištění. Takže po dodržení následného postupu, není šance, aby se jogurt nepovedl. Mléko (základ 1 litr) zahřejeme nejlépe v mlékovaru na orientační teplotu, kdy vložením prstu do mléka máme pocit, že déle jak asi pět vteřin ho tam neudržíme. Na mléku se ještě netvoří škraloup. Mléko odstavíme a necháme chladnout. Druhá orientační teplota, po vnoření prstu do mléka necítíme ani teplo, ani chlad. Takže tělesnou teplotu. Mezi tím si připravíme nádoby, ve kterých jogurt budeme tvořit. Kelímky z jogurtovače, nebo malé skleničky s víčky např. od majonézy. Čisté kelímky si dáme do nádoby (hrnce) i s víčky a přelijeme je vroucí vodou. Kelímky to v pohodě přežijí. Pak je vyjmeme, nevytíráme, ale necháme volně okapat. Kapky zbytků vody nevadí při nalévání jogurtové hmoty. Do vychlazeného mléka na tělesnou teplotu vmícháme jeden malý jogurt, já používám klasik Olma 150 g. Rozmícháme kvedlačkou a nalejeme do kelímků. Další postup dle návodu jogurtovače. Já požívám jogurtovač Steba. Základní doba nastavení na 8 hodin. Několik postřehů. Jogurt MUSÍ obsahovat živé jogurtové kultury. Je dost jogurtů, které mají napsáno jen jogurtové kultury. Špatně. Musí být živé jogurtové kultury. Něco k mléku. Plnotučné mléko vyprodukuje hustý jogurt, polotučné má jogurt řidší. Rozdíl mezi krabicovým a čerstvým neumím vysvětlit. Jsou na chuť i kvalitu k nerozeznání. Je-li rozdíl, neumím pojmenovat. Čím déle se v jogurtovači tvoří, je hustší, ale taky kyselejší. Dávám vrchovatou kávovou lžičku moučkového cukru do 1 l. mléka ještě před ohřevem a dobu výroby na devět hodin. Pro mé a naše chuťové buňky je super. V zimní sezoně používám ještě skleničky od majonézy. To pak dělám ze tří litrů mléka a dvou jogurtů. Vychází na devět skleniček a osm kelímků. Skleničky stavím k topení. Večer založím, ráno je hotový. Vychlazený z lednice je špičkový. Z víček kelímků sklepávám po výrobě zkondenzované kapky vody do odpadu. Z posledního kelímku domácího jogurtu lze vyrobit další litr nového jogurtu. Provádím max. jedenkrát. Tak hodně zábavy, úspěchů a dobrou chuť.

 

Zdroj: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny