Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Kapr na černo - recept, postup, návod na výrobu

Kapr na černo - suroviny:   2 lžíce másla,   kořenová zelenina (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel), nastrouhaná,   1 cibule, nadrobno nakrájená,   2 lžíce krupicového cukru,   směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list),   2 kolečka citronu i s kůrou,   25 ml octa,   750 ml rybího vývaru nebo vody,   6 porcí kapra, osolených,   4 lžíce povidel,   100 g sušených švestek, pokrájených,  
50 g loupaných mandlí, nasekaných, 20 g rozinek,   50 g vlašských ořechů, nasekaných,   2 lžíce strouhaného perníku.  

Kapr na černo - recept:   ve větším hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypeme cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidáme koření, citron a minutu opékáme. Pak přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijeme vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povaříme. Do vroucí omáčky přidáme kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení dusíme. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimícháme povidla a perník a necháme ještě 10 minut provařit.

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povaříme asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujeme a vmícháme do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou, a pokud se nám zdá výsledná omáčka řídká, můžeme ji zahustit perníkem. Před podáváním kapra ohřejeme v páře a přelijeme teplou omáčkou. Jako přílohu si můžeme dát bramborové šišky nebo tradiční houskový knedlík.

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny