Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Neslané jalovcové zelí - recept, postup, návod, výroba, příprava

Neslané jalovcové zelí pro osoby  s vysokým tlakem (hypertoniky) - musíme si připravit hliněný, vevnitř glazovaný pětilitrový  hrnec. Na tento objem se dává 15 g zrnkového  nebo mletého jalovce a stejné množství kmínu a majoránky.   Čerstvé bílé zeli se musí najemno nakrájet a silně  do hrnce pěchovat, dokud se neobjeví šťáva. Pak se  prosype jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme  půl sklenice jablečného octa, zeli přikryjeme čistým  prkýnkem a zatížíme kamenem. Uchováváme při teplotě  20-26 °C, aby fermentace probíhala rychleji.


 

Po  několika dnech - pokud jsme nedodali jablečný ocet  - sebereme pěnu. Pěnu sbíráme každý třetí den a nezapomínáme  rovněž umýt prkýnko i kámen. Když už  se pěna neobjevuje, znamená to, že proces fermentace  skončil. Po dvou týdnech lze zeli konzumovat. Musí se  uchovávat v zavařovacích sklenicích v ledničce.   Proces kvašení zelí bez soli můžeme  urychlit tím, že na dno hrnce  nasypeme 2 vrchovaté lžíce  žitné, pšeničné nebo ječné  mouky, kterou ještě překryjeme  zelnými listy.  

Neslané kysané zeli je dobré  pro lidi s vysokým tlakem   a rovněž je lékem na otoky.   Mohou ho jíst lidé s citlivým  trávicím traktem. Je lehce stravitelné. Lidé trpící chorobami  jater a srdce ho mohou jíst denně, se sekanou  cibuli, strouhaným celerem či sekaným pórkem  se lžičkou slunečnicového nebo sójového oleje.   Toto zeli zasytí a netloustne se po něm. Neslané  kysané zelí je bohaté na vitaminy. Obsahuje stejně  vitaminu C jako citron a dále také vitaminy A, E, K  a vitaminy ze skupiny B. Obsahuje rovněž draslík,   vápník, síru (užitečná na pleť, vlasy a nehty), sodík,   železo, měď, fosfor a arsen.

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny