Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Creme brulee, crème brûlée - recept, postup, návod, suroviny, příprava

Jeden z receptů na klasické francouzské crème brûlée. Mnohokrát ozkoušen, mnohokrát vychvalován. Zkuste jej také!   Creme brulee, crème brûlée - recept:   Smetanu nalijeme do rendlíku, společně s polovinou cukru a zahříváme, dokud smetana nezačne maličko bublat u okrajů. Začneme předehřívat troubu na 150 °C.   Mezitím si v misce rozmícháme žloutky s druhou polovinou cukru a lžičkou vanilkového extraktu.  

Jakmile začne smetana bublat, sundáme ji z plotny a pomalu, za stálého míchání, ji přilijeme k rozšlehaným žloukům.   Vzniklou směs nalijeme do tzv. rumekins. Pokud nemáte přímo mističky na crème brûlée, můžete použít jakoukoli malou zapékací mističku.   Mističky přendejte na plech s vyšším okrajem, kam poté dolijeme zhruba horkou vodu. (zhruba do poloviny výšky mističek).   Pečeme zhruba 20 minutek, ale kontrolujeme si stav upečení - crème brûlée je hotové, když maličko zatřepete s mističkou a bude se vám trochu hýbat střed směsi, ostatní musí být už pevné.   Po upečení nechte crème brûlée asi hodinku chladnout v pokojové teplotě, poté jej vložte aspoň na tři hodinky do lednice.   Ve chvíli, kdy chcete servírovat, vyndejte crème brûlée z lednice, posypte vršek jemnou vrtsvou třtinového cukru a zkaramelizujte - Máte tři možnosti:

1) koupit si klasický flambovací hořák, kterým to jde samozřejmě nejlépe

2) Vyhřát troubu na vrchní ohřev co nejvíce vám dovolí a dát crème brûlée na pár minut pod něj

3) Polít vršek cukru alkoholem (okolo 40%) a zapálit. Alkohol vyhoří a zbude vám karamelová vrstva. S poslední variantou buďte obzvláště opatrní, rozhodně nedoporučuji začátečníkům.  

Podávejte zhruba 10 minut po zkaramelizování, cukr dlouho drží teplotu.

 

Creme brulee, crème brûlée - suroviny (6 osob) :

  • 2 hrnky 40 % smetany
  • špetka soli
  • 45 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • trochu třtinového cukru na posypání

 

creme brulee cr me br lee recept postup navod suroviny priprava

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny