Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovar s křenem - recept, postup, návod

Ovar s křenem - recept: Vepřové koleno s bůčkem opláchněte. Ledvinu rozřízněte, odstraňte kanálky a velmi důkladně ji propláchněte. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji, přidejte nové koření, kuličky celého pepře a přiveďte ji k varu. Poté vložte rozpůlenou cibuli a všechno maso. Podle potřeby dolijte horkou vodu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni vařit. Průběžně sbírejte vysráženou pěnu. Ke konci vaření přidejte do hrnce na menší kousky nakrájenou mrkev a pórek. Měkké maso (bůček a ledvinu) spolu se zeleninou vyjměte a uchovejte v teple. Koleno, které potřebuje delší dobu varu, nechte dovařit doměkka. Křen očistěte, nastrouhejte najemno a pokapejte ho citronovou šťávou nebo octem, aby netmavl. Potom ho spařte vroucím vývarem. Vmíchejte do něj nastrouhaná oloupaná jablka, podle chuti ho dosolte. Vařené maso rozdělte na talíře a podávejte s pečivem a připraveným křenem.

  Ovar s křenem - suroviny:

  • 1 vepřové koleno
  • 300g bůčku  
  • 1 vepřová ledvina 
  • sůl
  • 1 lžička celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 pórek


Ovar s křenem - suroviny na jablečný křen:

  • 150g křenu
  • 2 jablka  
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
  • 2 naběračky ovarového vývaru

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny