Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Smažené sladké pletánky - recept, postup, návod

Smažené sladké pletánky - recept: Na kvásek smíchejte čtyři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a droždí. Přikryjte ubrouskem a nechte na teple vzejít. Mezitím utřete tuk s cukrem a rumem, postupně přidejte žloutky a vše utřete do pěny. Vlijte kvásek, za stálého míchání přidávejte mouku prosátou se solí, rozinky, citronovou kůru a zbylé mléko. Vypracujte vláčné těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte asi 90 minut kynout. Těsto vyndejte na pomoučený vál, lehce propracujte a vyválejte tenké válečky dlouhé 20cm. Položte vždy dva vedle sebe, spleťte v pletánky a nechte na vále ještě deset minut kynout. Smažte je na rozpáleném tuku tak, aby byly do poloviny potopené. Ještě horké je lehce obalte v moučkovém cukru.

Smažené sladké pletánky - suroviny:

  • 500g polohrubé mouky
  • 30g cukru
  • 30g tuku
  • 3 žloutky
  • 30g droždí
  • sůl
  • špetka citronové kůry
  • 50g rozinek namočených ve lžíci rumu
  • 250 ml mléka
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

 

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny