Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)

Aby nám při delším skladování hrozny neseschly nebo nezačaly hnít, zatřeme stopku na konci střapce rozpuštěným svíčkovým voskem.

Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)

Naříznutý citron uchováme, položíme-li jej řeznou plochou do octa.

Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)

Citron uchováme delší dobu svěží, vložíme-li jej do nádoby s rýží.

Konzervy - jak uchovávat, skladovat

Konzervy. Uchováváme je na suchém, vzdušném a chladném místě. Jsou-li plechovky vypouklé nebo obsah konzervy je kalný a nakyslý, je konzerva pro zdraví a život nebezpečná.

Plíseň na nakládané zelenině, ovoci - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)

Aby se nám naložená zelenina a ovoce nekazily, sklenice po uzavření důkladně vyčistíme octem. Tím zabráníme tvorbě plísní během dlouhodobého skladování.

Skladování česneku - jak vyrobit výtažek, výluh z česneku

Do skleněné lahve nasypeme 10 až 15 oloupaných stroužků česneku a zalijeme 120 ml olivového oleje. Necháme 30 dní odpočívat a poté používáme k ochucování pokrmů.

Skladování česneku - jak skladovat, uchovávat česnek v podobě prášku

Jestliže chceme česnek skladovat v prášku, oloupané stroužky opečeme dozlatova. Když jsou křupavé, sundáme je z ohně, necháme vychladnout a důkladně rozdrtíme. Výsledný prášek uskladníme v hermeticky uzavřené nádobě.

Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)

Když nám při vaření česnek zbude, nařežeme ho obvyklým způsobem a dáme do hrnečku s olivovým olejem. Těsně před dalším použitím jej vyndáme lžičkou. Zbylý olej zůstane provoněný česnekem a my jej můžeme použít třeba k ochucování salátů nebo si jím pokapat toast.

Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení

Před potravinovými moly se ochráníme jedině tím, že napadenou potravinu vyhodíme, ani prosátím neodstraníme nakladená vajíčka. Někdo doporučuje potravinu propařit, ale už jen to vědomí, co potravina obsahuje, asi nepříspěje k dobré chuti.

Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení

Potravinoví moli nejčastěji napadají mouku, těstoviny, rýži, koření nebo oříšky, prostě suché potraviny. Pokud možno je uchováváme v uzavřených nádobách, co jde, pro jistotu před uskladněním prosijeme, můžeme k nim také přidat bobkový list nebo stroužek česneku, který moly odpuzuje.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny