Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Zmražování, mrazení chřestu - jak to udělat

Zmrazování chřestových hlaviček se má dělat co nejdříve po vyřezání. Nejprve odstraníme dřevnaté části a šupiny ze stonků. Hlavičky pak vytřídíme podle tloušťky a délky. Hlavičky delší než 15 cm přiřízneme. Očištěný chřest vložíme do studené vody, umyjeme a necháme okapat. Doba předváření chřestu před zmrazováním závisí při standardní délce na tloušťce stonků. Silnější hlavičky předváříme 4 minuty, střední 3 minuty a tenké jen 2 minuty. Najednou nepředváříme víc než 500 g chřestu. Chřest vkládáme do velkého množství vařící vody v cedníku. Dobu předváření určujeme od okamžiku, kdy po vložení chřestu začne voda znovu vřít. Tehdy zmírníme plamen a vodu udržujeme těsně při bodu varu. Předvařený chřest ihned ochladíme ve velkém množství ledově studené vody s ledem. Necháme okapat a osušit na filtračním papíru nebo suché čisté utěrce. Osušený chřest opatrně skládáme
do krabiček hlavičkami střídavě na obě strany.

Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat

Vyloupaný dřeňový hrách můžeme, ale nemusíme předvářet 1 minutu od opětovného dosažení varu. Nikdy nepředváříme více než 1/2 kg hrášku najednou. Do vařící vody jej vkládáme ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku nebo v plátěném sáčku.

Číst dál: Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat

Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat

Brokolici zpracováváme co nejdříve po sklizni, aby neztratila vodu a nezvadla. Nejprve odřízneme dřevnaté části a zevní listy. Hlavičky namočíme do slané vody (2 lžičky soli na 4 litry vody), aby z nich vylezl hmyz a housenky.

Číst dál: Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat

Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat

Nové brambory oškrábeme, jako bychom je chtěli připravovat k okamžité spotřebě. Vaříme v osolené vodě, ale úplně nedovaříme. Scedíme je a prohodíme v rozpuštěném másle. Pak je plníme do sáčků v množství pro jednorázovou spotřebu.

Číst dál: Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat

Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat

Nové malé brambory, vytříděné podle velikosti, důkladně omyjeme a pak předvaříme v 1/2 kg dávkách. Vkládáme je pomocí smaltovaného nebo silně chromovaného cedníku, popřípadě plátěného nebo bavlněného ubrousku do vařící vody (4-5 litrů).

Číst dál: Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat

Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat

Omyté baklažány oloupeme. Pokud slupka silně drží, můžeme baklažány nahřát nad párou. Oloupané je hned vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby netmavly. Nakrájíme je pak na 2 cm silné plátky, které také vkládáme do okyselené vody až do předváření.

Číst dál: Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat

Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat

Nevyloupané kvalitní jedlé kaštany zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Ocedíme a sloupneme tvrdé slupky. Vyloupané a dobře osušené kaštany urovnáme do krabiček nebo nasypeme do mikroténových sáčků, uzavřeme, označíme a zmrazíme.

Číst dál: Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat

Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat

Zmrazování třešní (višní) v cukerném roztoku je velmi výhodné, protože dovoluje po rozmrazení ještě studené ovoce podávat přímo v sirupu. Vypeckované třešně (višně) vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny cukerným sirupem (pro třešně 40%, pro višně 50-60%).

Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat

Odpeckované, okapané třešně buď obalíme v cukru, nebo je cukrem prosypeme. Na 1 kg vypeckovaných třešní (višní) počítáme 250 g cukru a 1 lžičku kyseliny citrónové pro lepší uchování barvy. Proslazené plody plníme do nepropustných obalů, protože z plodů po vypeckování vždy vytéká šťáva až do okamžiku zmrazení a pak opět při rozmrazování.

Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat

Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat

Pro přípravu protlaku je vhodný černý rybíz. Ovoce prolisujeme a šťávu s dření přisladíme podle chuti. Přidáme kyselinu citrónovou pro lepší uchování barvy. Protlak buď plníme do pružných formiček na led, nebo do deformovatelných obalů na vajíčka. Po zmrazení balíme tyto individuální porce každou zvlášť do obalu a pak je dobře označené ukládáme společně v mikroténovém sáčku zpět do mrazícího prostoru.

Číst dál: Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny