Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

Jak připravit rajčatové mléko - postup, návod

Rajčatové mléko si připravíme z rajčatové šťávy, kterou rozkvedláme s mlékem, maličko osladíme a osolíme.

Jak připravit rajčatový koktejl - postup, návod

Rajčatový koktejl si můžeme připravit s trochou citronové šťávy a několika kapkami worcesterské omáčky. Nakonec ho zjemníme špetkou cukru. Můžeme i trochu připepřit.

Jak připravit, nachystat rajčata na plnění nádivkou - postup, návod

Rajčata k plnění si připravíme tak, že vršek seřízneme ostrým nožem a lžičkou vydlabeme jádřinec. Uvnitř je osolíme a vykrojenou stranou dolů je naskládáme na mřížku a necháme asi 20 minut okapat. Vnitřek z rajčata můžeme použít do připravované náplně dovnitř.

Jak jednoduše zbavit rajčata slupek, jak oloupat rajčata - postup, návod

Syrová rajčata zbavíme slupek tak, že je v horní části nařízeneme do kříže, ponoříme na tři vteřiny do vařící vody a ihned oloupeme. Má to tu výhodu, že potom z jídla nelovíme slupky z rajčat.

Správný postup přidávání rajčat do pokrmů při vaření - rady, doporučení

Do pokrmů rajčata přidáváme těsně před ukončením vaření, abychom nezničili jejich biologickou hodnotu. Necháme je jen krátce povařit, aby se chuťově spojily s ostatními přísadami. Stejné pravidlo platí i pro rajčatový protlak.

► Jak se zbavit pálení v puse po chilli papričkách - tipy, rady, návod, zkušenosti

Chili nikdy nezpapíjejte vodou! Pálivá chuť se zvýrazní. Pokud si spálíte pusu kapsaicinem z chilli. Použijte  mléko, jogurt nebo kefír.  

Číst dál: ► Jak se zbavit pálení v puse po chilli papričkách - tipy, rady, návod, zkušenosti

Paprika - co vše o ní nevíte

Papriky připravujeme jak za tepla, tak i za studena. Papriky jsou jednou z nejhůře stravitelných zelenin, tepelná úprava je vhodnější. Abychom zjistili, zda není paprika pálivá, je dobré každou rozdělit a ochutnat. Ze všech zelenin má paprika nejvyšší obsah vitaminu C. Jedna syrová paprika stačí člověku svoji denní dávku vitaminu C z velké části uhradit.

Brokolice - jak to udělat, co použít, aby se během vaření zmírnila její chuť - tipy, rady

Pokud nám vadí chuť brokolice, vaříme ji s kouskem chleba.

► Jak správně vařit brokolici aby byla zdravá a zelená - postup, návod

Brokolici vaříme v páře, ne ve vodě. Opranou brokolici rozebereme na růžičky, dáme na pařák, vaříme 11 minut a je hotová. Brokolici důkladně omyjeme a oddělíme růžičky od košťálu. Tvrdší košťály ponecháme raději déle v osolené vodě, aby změkly.

Jak dodat zeleninovým salátům česnekovou příchuť - tipy, rady

Česnek oživí váš salát. Saláty získají příjemně česnekovou příchuť, když mísu před jejich servírováním zlehka vytřete rozpůleným stroužkem česneku.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny