Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Čeho se vyvarovat, nač si dávat pozor při šlehání bílků

Nikdy nešleháme bílky, které jsme právě vyjmuli z chladničky!  

Jak to udělat, aby se nám při vaření majonéza nesrazila - tipy, rady

Majonéza se nesrazí, když všechny suroviny k přípravě mají stejnou teplotu a olej přidáváme jen po kapkách.  

Jak, čím spravit sraženou majonézu - tipy, rady

Sraženou majonézu velice lehce vypracujeme v hladkou - v jiné nádobě rozmícháme čerstvý žloutek s trochou hořčice a za stálého míchání do nich postupně vmícháme sraženou majonézu.  

Jak nejlépe vyšlehat bílek - tipy, rady

Bílky z vajíček lépe vyšleháme, když do nich přidáme kávovou lžičku studené vody nebo několik kapek citronové šťávy nebo špetku soli.

Jak to udělat, co použít, aby se vejce po uvaření lépe loupala (ocet)

Vařená vajíčka se budou lépe loupat, když do vařící vody přidáme lžičku octa.

Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela

Brynza bude déle kvalitní, když ji natlačíme do sklenice, přikryjeme a uložíme na chladném místě.

Jak si připravit, jak si udělat domácí šlehačku - postup, návod

Doma si můžeme připravit šlehačku z plnotučného mléka (2,5 dl), ve  kterém rozpustíme 12,5 g výběrového másla nebo ivy. Mléko s máslem dobře ohřejeme, potom asi 3 minuty mixujeme a uložíme na chladné místo. Po dobrém vychlazení šleháme jako smetanu ke šlehání.  

► Jak zabránit sražení kysané smetany v omáčce, jídle při vaření

Kyselou smetanu přidáváme do omáček rozšlehanou s hladkou moukou. Nejdříve smetanu rozšleháme s trochou omáčky, a potom ji vlijeme do zbytku omáčky. "Laskominu" už potom nesmíme prudce vařit, protože by se v ní smetana právě srazila.

Proč přidávat do převařeného mléka kostku cukru?

Když přidáme do převařeného mléka kostku cukru, nezkazí se.  

Převařené mléko - do kterých pokrmů jej přidat, abychom zjemnili jejich chuť

Převařené mléko přidáváme na zjemnění chuti do mnohých jídel, jako jsou zeleninové, luštěninové polévky, dušená zelenina, luštěninové a obilné kaše apod.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny