Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vyčistit slepovaný porcelán od prachu, nečistot (olej, škrobová moučka)

V místech, kde je porcelán slepovaný, se časem zachytí špína, kterou nejlépe odstraníme olejem. Vrstvu oleje pak snadno vyčistíme hadříkem posypaným škrobovou moučkou.

Cuketové zelí - postup, příprava

Cuketové zelí: Jednu velkou cuketu oloupejte, vydlabejte dužninu se zrníčky a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Osolte, přisypte celý kmín a dejte vařit. Mezitím si oloupejte velkou cibuli, nakrájejte ji najemno a osmažte dozlatova.

Číst dál: Cuketové zelí - postup, příprava

Kedlubnové zelí - postup, příprava

Kedlubnové zelí: Jednu větší kedlubnu gigant oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do vroucí osolené vody a nechte 25 minut vařit. Poté ji sceďte. Rozpusťte 2 lžíce sádla a do něj přimíchejte 50 g hladké mouky. Takto připravenou světlou jíšku přimíchejte do uvařeného zelí.

Číst dál: Kedlubnové zelí - postup, příprava

Slezské kyselé zelí - postup, příprava

Slezské kyselé zelí: Z 1 kg kysaného zelí vymačkejte vodu a zatím ji nevylévejte, použijete ji na dochucení v případě, že zelí bude málo kyselé. Zelí vložte do hrnce, přiměřeně zalijte čistou vodou a asi 10 minut lehce povařte. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo.

Číst dál: Slezské kyselé zelí - postup, příprava

Valašské zelí - postup, příprava

Valašské zelí: Asi 1 kg zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy. Z nich příčně velkým ostrým nožem nakrájejte tenké proužky. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu se silným dnem rozehřejte 2 lžíce husího sádla nebo oleje a osmahněte na něm cibuli do změknutí.

Číst dál: Valašské zelí - postup, příprava

Bílé hlávkové zelí - postup, příprava

Bílé hlávkové zelí: Nakrouhejte 500 g bílého hlávkového zelí na tenké nudličky, posypte solí a nechte odležet, aby zkřehlo. V hrnci rozpusťte lžíci sádla, přisypte 2 lžíce cukru krupice a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte na kostičky nakrájené 2 cibule a za občasného míchání restujte asi 10 minut.

Číst dál: Bílé hlávkové zelí - postup, příprava

Jak zabránit prasknutí knedlíků při vaření (vaječná skořápka)

Aby knedlíky při vaření nepraskly, přidejte do vody několik kousků skořápky z uvařeného vejce.

Jak si doma připravit pražené mandle - postup, návod

Pražené mandle není třeba kupovat, snadno si je připravíte doma. Mandle vhoďte do horké vody, vařte asi 20 sekund, slijte je a zbavte slupky. Pak je nasypejte na pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání opražte, případně osolte.

Jak zabránit zhořknutí guláše - tipy, rady

Proč guláš někdy zhořkne? Nejspíš nesprávně zacházíte s mletou paprikou. Jakmile opražíte cibuli, odstavte hrnec z ohně, nechte chvíli vychladnout a až poté přidejte papriku. Promíchejte, vyčkejte, dokud ji cibule nenasákne, a potom vraťte na oheň a podlévejte.

Číst dál: Jak zabránit zhořknutí guláše - tipy, rady

Jak vyčistit lis na česnek (zubní kartáček)

Lis na česnek nejlépe očistíte pomocí zubního kartáčku pod proudem teplé vody - nejlépe ihned po použití, aby česnek nezaschl.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny