Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Tinktura z hálky na šípku (žlabatka růžová) - recept, postup, návod na výrobu, vysvětlení co je to hálka

Na keřích (listech) šípkové růže nacházíme útvar  podobný chomáči zelených a později rezavých  či hnědých vláken. Je to tzv. hálka, která vznikla  napíchnutím listu (a uložením vajíček) hmyzem  jménem žlabatka růžová. Tato hálka má vynikající léčivé  vlastnosti, které se užívají při léčbě chřipek  a angín spojených  s horečkou.   Z hálky se  dělá tinktura.   Sbírá se koncem  léta či začátkem  podzimu.

Hálky  odstřihneme,   vložíme do mísy  a zahradnickými nůžkami je rozstříháme na malé  kousky. Přitom odstraníme malé bílé červíky,   larvy žlabatky. Takto rozstříhané hálky napěchujeme  do sklenice a zalijeme čistým alkoholem.   Po 2-3 týdnech se vzniklá tinktura přefiltruje  a užívá se jako imunostimulant ve výše uvedených  případech. Dávkuje se 3x denně až jedna  kávová lžička, nebo se přidá do směsi s jinými  bylinami stimulujícími imunitu (echinacea, uňa  de gato).  

  tinktura-z-halky-na-sipku-zlabatka-ruzova-recept-postup-navod-na-vyrobu-vysvetleni-co-je-to-halka

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny