Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ústní voda z bylinek - recept, postup, návod na výrobu

Domácí bylinková ústní voda z bylinek funguje jednak jako osvěžovač dechu, ale také jako desinfekce. Nejdůležitější bylinkou je tu tymián, který má antibakteriální účinky. Máta váš dech krásně osvěží. Glycerin směs mírně přisladí a také dobře zvlhčuje sliznice. A přidává se také vodka, která z bylinek vytáhne účinné látky. Suroviny: 10 natí čerstvé máty, 10 natí čerstvého tymiánu, 3 lžičky hřebíčku, 3 lžičky anýzu, kůra z jednoho citronu, 4 lžíce glycerínu (koupíte v lékárně), 200 ml vodky. Budete potřebovat lahvičku s rozprašovačem (prodává se například v krámku s výtvarnými potřebami)

Natě máty a tymiánu nalámeme na kousky, přidáme anýz, hřebíček a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme vodku a vše rozmixujeme. Vznikne hustá zelená směs. Přelijeme do vzduchotěsné nádoby, kde se bylinky budou měsíc macerovat. Během této doby směs zhnědne, ale nedejte se oklamat jejím vzhledem – bude totiž krásně vonět. Poté směs přecedíme a přidáme 4 lžíce glycerínu. Směs přelijeme do rozprašovače.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny