Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Sháníte půjčku do výplaty? Dejte si pozor na tyto parametry!

Sháníte půjčku do výplaty? Dejte si pozor na tyto parametryObdobí před výplatou bývá pro mnoho lidí kritické, jelikož se právě v tuto dobu dostávají do finančních potíží. To je převážně způsobeno nesprávným hospodařením s penězi. Důležité proto je si svůj měsíční příjem rovnoměrně rozvrhnout do celého měsíce - odečíst z něho veškeré pravidelné výdaje a se zbytkem dobře hospodařit, aby vám výplata stačila na celý měsíc. Pokud se však vyskytnou nečekané výdaje, na které vám peníze nestačí, bude jejich nejjednodušším řešením půjčka před výplatou.

Před sjednáním každého úvěru platí, že si nejprve musíte veškeré nabídky, které vezmete v úvahu, mezi sebou vzájemně porovnat, abyste si vybrali tu, která je pro vás nejvýhodnější. Mnoho lidí to samozřejmě dělá, avšak pouze v případě velkých částek, nicméně i u malé půjčky 5000 Kč se můžete u různých společností setkat s dost odlišnými podmínkami. Na jaké aspekty je tedy třeba dávat pozor?

RPSN a výše úrokové sazby

Byť se zdá, že tyto dva pojmy znamenají totéž, ve skutečnosti to tak není. RPSN neboli roční procentní sazba nákladů zahrnuje veškeré poplatky, které jsou s danou půjčkou spojené, tedy i poplatek za sjednání půjčky, vedení účtu, předčasné splacení dluhu a tak podobně. Kdežto úroková sazba představuje pouze částku, o kterou sjednanou půjčku přeplatíte. Nejsou v ní započítané žádné poplatky. Z tohoto důvodu je pro vás při posuzování výhodnosti půjčky přesnější měřítko výše RPSN. Čím nižší je jeho hodnota, tím je pro vás půjčka výhodnější.

Podmínky poskytovatele

Každá finanční instituce si určuje jiné podmínky, které musí každý žadatel o půjčku splňovat. Obecně lze říci, že nebankovní půjčky jsou v tomto ohledu benevolentnější, ale i ony samozřejmě nevyhoví každému žadateli. Vaši bonitu tedy jednoduše řečeno prověřují všichni - jak bankovní, tak i nebankovní instituce.
S největší pravděpodobností bude zapotřebí, abyste doložili přinejmenším výpis z vašeho bankovního účtu. Potvrdíte tak, že disponujete pravidelným příjmem, díky čemuž bude zřejmé, zda budete poskytovateli schopni svůj dluh bez problémů splácet. Většinou si také poskytovatel prověří, jestli nemáte negativní záznam v rejstříku dlužníků. To by byl pro banku jasný signál pro to, aby vám žádost o půjčku zamítla. Některé nebankovní společnosti vám ale budou ochotné půjčit i v tomto případě.

Společnost si nejprve prověřte

Pokud jste si už vybrali společnost, které se upíšete, ještě před samotným podpisem si ji prověřte. O dané společnosti musíte na internetu najít veškeré důležité informace, mezi které spadají například její kontaktní údaje a reference od klientů. Na jejich webových stránkách si také najděte základní informace o produktech, které nabízejí, abyste si o firmě mohli udělat obrázek.
I když potřebujete získat finance co možná nejrychleji, věnujte správnému výběru půjčky dostatek času. V opačném případě by se totiž mohlo lehce stát, že podepíšete takovou smlouvu o půjčce, která ve vašem finančním rozpočtu nadělá více škody než užitku. Takové případy často končí exekucí a vyhlášením osobního bankrotu.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny