Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Jak vyrobit mýdlový sliz, domácí gel na praní prádla - příprava, postup, suroviny

Z mýdel či mýdlových vloček lze vyrobit i tzv. mýdlový sliz neboli mýdlový gel, který je díky přidané prací sodě velmi účinný.

Mýdlový sliz na prádlo - příprava: Mýdlo nastrouhejte na kuchyňském struhadle a nasypte do kbelíku s cca 1 litrem vroucí vody a za stálého míchání nechte rozpustit. Pokud se mýdlo špatně rozpouští, je vhodné použít tyčový mixér. Poté přidejte 5 až 10 litrů vroucí vody a následně za stálého míchání přidejte sodu. Nakonec směs nechte zchladnout, aby se vytvořil tzv. sliz (někdy to trvá pár hodin, někdy až 48 hodin).

Vody můžete nalít více či méně - podle toho, jak hustý a koncentrovaný chcete sliz mít. Podle hustoty slizu pak upravujte dávkování (cca 250 - 500 ml na pračku podle špinavosti prádla). Pro ještě lepší prací účinek lze při teplotě 60 °C a více použít i perkarbonát sodný, což je zcela ekologické bělidlo a zároveň i odstraňovač skvrn. Místo klasické aviváže pak použijte trochu octa či zředěné kyseliny citronové.


Mýdlový sliz na prádlo - suroviny:

  • 200 g mýdla/vloček
  • 150 g prací sody v prášku
  • voda
  • kbelík

 

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny