Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sirup z květů černého bezu - příprava: Studenou vodou oprané květy zalijeme převařenou vychladlou vodou do skleněné nádoby a necháme louhovat v chladu 12-24 hod. Potom se výluh přecedí a mírně zahřeje v hrnci, aby se rozpustil přidaný cukr + šťáva z citrónů + kyselina citrónová (kvůli konzervaci). Cukr lze rozpustit i bez zahřívání, ale trvá to delší dobu.

Číst dál: ► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Malinový likér, ostružinový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Malinový (ostružinový) likér - příprava: Ovoce omyjte, očistěte, dejte do nádoby, zalijte vodkou, zakryjte či zavřete a uložte na chladné tmavé místo na 2-4 týdny. Pak přeceďte přes cedník a stále ještě neoslazený likér přelijte do hrnce. Na asi 710 ml likéru přidejte 300 ml cukru, promíchejte a přelijte do jiné nádoby s pevným víčkem či uzávěrem a nechte ležet nejméně tři měsíce.

Číst dál: ► Malinový likér, ostružinový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízový likér - příprava: Rybíz propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Potom ho otrhejte a přesypejte do větší skleněné nádoby. Přidejte hřebíček a přilijte pálenku. Nádobu uzavřete a postavte na slunné místo, kde by měla odpočívat 2 měsíce. Poté vše přeceďte přes pláténko. Svařte vodu s cukrem, nechte mírně vychladnout, vmíchejte do rybízového základu a promíchejte.

Číst dál: ► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízové víno - příprava: Rybíz opláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat, otrhejte ze stopek a pak ho na mlýnku na ovoce rozemelte. Nechte (nejlépe ve skleněné nádobě) kvasit asi 3 dny, ale nezapomeňte ho párkrát přes den promíchat. Poté přeceďte přes čisté plátno, přelijte opět do skleněné nádoby a vmíchejte kvasinky. Uchovejte na temném a chladném místě.

Číst dál: ► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Šípkové víno - příprava: Šípky zbavte stopek i bubáků, propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Vodu svařte s cukrem a roztokem zalijte plody. Jakmile vše vychladne, vmíchejte kvasinky a kyselinu citronovou. Přelijte do velké nádoby a nechte asi 3 dny kvasit. Jakmile většina šípků klesne ke dnu, je hotovo. Víno nalahvujte až k zátce, jen dejte pozor, abyste zároveň nedali do lahví i kal ode dna.

Číst dál: ► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - příprava: Bezinky seberte za slunečného dne, můžete je opláchnout a vložte je do hrnce. Přidejte meduňku, oloupaný zázvor, omytý a nakrájený citron a zalijte převařenou zchladlou vodou. Nechte stát 24 hodin (ne déle).

Číst dál: ► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)

Nápoj s medem na zahřátí: Do nádoby dáme 2 polévkové lžíce medu a za stálého míchání zahřejeme. Zalijeme 400 ml vody a povaříme, pak stáhneme z ohně a přidáme 250 ml konzumního lihu.

Jahodový sirup s brusinkami - recept

Jahodový sirup s brusinkami - příprava: Jahody propláchněte, nechte v sítu odkapat a rozmixujte je. Brusinky nechte povolit a rozmačkejte je. Obě směsi promíchejte a vmíchejte do nich kyselinu citronovou a vodu. Přendejte do skleněné mísy, přikryjte čistou plátěnou utěrkou a uložte na 48 hodin do chladu. Potom šťávu sceďte a přelijte do hrnce.

Číst dál: Jahodový sirup s brusinkami - recept

Švestkový mošt bez cukru - recept

Švestkový mošt bez cukru - příprava: Švestky omyjte, zbavte stopek a pecek, můžete je pokrájet na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte trochou vody a za občasného míchání pomalu zahřejte na 75 C. Pak je prolisujte, přeceďte přes čisté plátno nebo kuchyňskou utěrku a rovnou přelijte do čistých horkých zavařovacích sklenic. Zavíčkujte a 20 minut sterilujte při teplotě 80 C. Nechte vychladnout.

Číst dál: Švestkový mošt bez cukru - recept

Bezinková šťáva s vanilkou - recept

Bezinková šťáva s vanilkou - příprava: Bezinky odstopkujte, propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Přesypejte je do keramické mísy, zalijte horkou vodou, vmíchejte kyselinu citronovou a nechte 24 hodin odstát. Pak šťávu přelijte do hrnce, přidejte hřebíček, vanilku, cukr, dobře promíchejte a za občasného míchání vařte asi 15 minut.

Číst dál: Bezinková šťáva s vanilkou - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny