Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Malinová šťáva s octem - recept

Malinová šťáva s octem pro případ, že máme větší množství malin. 4 l očištěných malin smícháme s 200 ml vinného octa a necháme přes noc odstát. Poté maliny prolisujeme přes plátěnou látku a promícháme s 600 g cukru na každý litr šťávy. Směs vaříme asi hodinu za stálého odstraňování pěny až do zhoustnutí. Poté přelijeme do čistých lahví, které dobře uzavřeme. Šťávu při podávání ředíme vodou.

Malinová šťáva, malinovka - recept

Malinová šťáva - příprava: Očištěné, hodně vyzrálé maliny dobře rozmačkáme, promícháme s vodou a necháme stát 2 dny na chladném místě. Poté šťávu přefiltrujeme přes plátěnou látku, promícháme s medem a kyselinou vinnou a necháme stát tak dlouho, dokud nebude šťáva čirá. Nakonec šťávu ještě jednou přefiltrujeme, přelijeme do čistých lahví a uložíme do chladu.

Číst dál: Malinová šťáva, malinovka - recept

Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Zkvašená borůvková štáva chrání střevní sliznici. Čerstvé borůvky rozmačkáme mačkadlem na brambory, přikryjeme plátěnou látkou a necháme cca 5 dní stát. Poté přes látku scedíme, dobře vymačkáme a přidáme na každý litr šťávy 1 kg cukru. Šťávu vaříme za stálého míchání 5 minut a ještě horkou ji přelijeme do několika lahví sterilizovaných vroucí vodou.

Číst dál: Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Studená borůvková štáva působí na šeroslepost, má antiseptické účinky, obsahuje velké množství vitaminu C. 3 l borůvek rozmačkáme a smícháme s 2 l vody a 40 g kyseliny vinné nebo citronové. Necháme odstát pod pokličkou a občas promícháme dřevěnou lžící. Po 24 hodinách šťávu přefiltrujeme a na každý litr šťávy přidáme 750 g cukru, který musíme dobře rozpustit.

Číst dál: Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat

Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat

3 a 1/2 šálku cukru rozpustíme ve 2 šálcích horké vody, cukrovou vodu pak nalijeme do velké plastové nádoby. Přidáme 8 velkých čerstvých bezových květů, 2 lžíce bílého vinného octa, šťávu a na proužky nakrájenou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 4 l vody. Dobře zamícháme, zakryjeme a necháme kvasit asi 5 dní. Přelijeme přes síto, naplníme do šroubovacích lahví a necháme stát ještě týden.

Číst dál: Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat

Bezinkový sirup - jak připravit, udělat

Bez není po odšťavňování v páře zrovna vydatný, ale je velmi zdravý. 900 g zralých bobulí zbavených stopek dáme s šálkem vody do hrnce a vaříme, dokud se nevytvoří dokonalá šťáva. Bobule scedíme přes síto, šťávu povaříme s 5 hřebíčky, kouskem zázvoru a 250 g cukru 15 minut a poté přelijeme do sklenic (případně láhví).

Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat

Bezová šťáva z květů: 20 bezových květů přelijeme 3 l vody, přidáme 8 g kyseliny citronové a 3 citrony nakrájené na plátky. Necháme stát 48 hodin, scedíme a vmícháme 3 kg cukru. Nalijeme do lahví. Šťávu podáváme zředěnou vodou. Je to osvěžující nápoj!

Trnkový likér - recept

Trnkový likér - příprava: Oprané trnky rozmačkáme, vložíme do skleněné láhve, zalijeme lihem nebo vodkou, přidáme koření, uzavřeme a necháme asi 2 týdny vyluhovat. Pak scedíme, zalijeme vychladlým cukerným roztokem a promícháme. Necháme ještě do druhého dne ustát, potom nalijeme do láhví, uzavřeme a uložíme na tmavé místo.

Číst dál: Trnkový likér - recept

Trnkové víno - recept

Trnkové víno - příprava: Očištěné trnky opereme a rozmačkáme, vložíme do nádoby, zalijeme cukerným roztokem a necháme vychladnout. Poté přidáme kvasinky v množství dle návodu výrobce a necháme v teple 6-8 dní kvasit. Během této doby několikrát promícháme. Vykvašené trnky přecedíme a vložíme zpět do nádoby, uzavřeme ji kvasnou zátkou a necháme znovu kvasit.

Číst dál: Trnkové víno - recept

Pečený citrusový čaj - recept

Pečený citrusový čaj - příprava: Citrusy oloupeme včetně bílé slupičky, nakrájíme na malé kousky a promícháme s oloupaným a najemno nakrájeným čerstvým zázvorem, kořením a cukrem. Směs rozložíme na plech a pečeme 35 minut při teplotě 200 °C, během této doby jednou promícháme. Do upečené směsi zamícháme rum (pokud budeme čaj dávat dětem, vynecháme jej).

Číst dál: Pečený citrusový čaj - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny