Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Kopřivový sirup s citronem - recept

Kopřivový sirup s citronem - příprava: Kopřivy dobře propereme, vložíme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájené dobře omyté citrony a kyselinu citronovou, zalijeme vodou, krátce povaříme a necháme do druhého dne stát. Pak vymačkáme přes plátno, do výluhu přidáme cukr, převaříme a nalijeme do láhví.

Číst dál: Kopřivový sirup s citronem - recept

Meduňkový sirup do čaje - recept

Meduňkový sirup do čaje - příprava: Vodu svařenou s cukrem necháme vychladnout, vložíme do ní nastříhanou meduňkovou nať a kyselinu citronovou a necháme 2 dny v chladnu louhovat. Pak přecedíme a uchováváme v lednici. Můžeme ji krátce sterilizovat. Používáme do čaje, na přípravu mojita apod.

Číst dál: Meduňkový sirup do čaje - recept

Vrstvená malinovka - recept

Vrstvená malinovka - příprava: Dobře vyzrálé maliny vložíme do třílitrových sklenic po 2 cm vrstvách. Každou vrstvu malin prosypeme 2 cm vrstvou jemného krystalového cukru, navrch bude cukr. Necháme na chladném místě stát, až obě vrstvy prostoupí a cukr se rozpustí.

Číst dál: Vrstvená malinovka - recept

Kvašená malinovka - recept

Kvašená malinovka - příprava: Dobře vyzrálé maliny očistíme, vložíme do skleněné nebo porcelánové nádoby, pomačkáme a necháme asi týden kvasit, každý den je promícháme. Po týdnu je přefiltrujeme přes plátno a necháme ještě do druhého dne stát.

Číst dál: Kvašená malinovka - recept

Domácí malinovka - recept

Domácí malinovka - příprava: Očištěné maliny rozmačkáme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát, občas promícháme. Potom maliny přefiltrujeme přes plátno, šťávu odvážíme, na 1 kg šťávy dáme 1-1 a 3/4 kg cukru a ještě asi 5 minut povaříme. Přidáme přípravek proti plísni.

Číst dál: Domácí malinovka - recept

Sirup z arónie, černého jeřábu - recept

Sirup z arónie, černého jeřábu - příprava: Dobře vyzrálé plody černého jeřábu očistíme, propereme a vložíme do čtyřlitrové sklenice. Ve vodě rozmícháme kyselinu citronovou a roztokem zalijeme plody ve sklenici až po hrdlo. Necháme stát dva dny při pokojové teplotě. Poté obsah sklenice přecedíme přes plátno a dobře vymačkáme.

Číst dál: Sirup z arónie, černého jeřábu - recept

Bezinkový likér - recept

Bezinkový likér - příprava: Kuličky bezinek v hrnci zalijeme vodou, povaříme a propasírujeme. Do šťávy nasypeme krystalový a vanilkový cukr a asi 5 minut povaříme, přidáme kávu a ještě 2 minuty povaříme. Po vychladnutí promícháme s rumem a nalijeme do láhví.

Číst dál: Bezinkový likér - recept

Sirup z květů černého bezu - recept

Sirup z květů černého bezu - příprava: Květy černého bezu důkladně propereme, vložíme do vody a asi hodinu vaříme pomalým varem. Odstavíme a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den přecedíme, do šťávy přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme tak dlouho, až roztok získá hustotu sirupu. Slijeme do láhví, dobře uzavřeme a uložíme na chladné a temné místo.

Číst dál: Sirup z květů černého bezu - recept

Perlivá limonáda z květů černého bezu - recept

Perlivá limonáda z květů černého bezu - příprava: Bezové květy důkladně propereme. Vodu svaříme s cukrem a po vychladnutí ji nalijeme do demižonu nebo do velkých sklenic. Přidáme bezové květy a na kolečka nakrájené citrony, zakryjeme a necháme asi 7 dní louhovat. Každý den promícháme. Jakmile limonáda začne perlit, scedíme ji, stočíme do lahví, uzavřeme víčky a uložíme do chladna.

Číst dál: Perlivá limonáda z květů černého bezu - recept

Neslazený mošt z hroznového vína - recept

Bobule hroznového vína otrháme z třapin, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, nejlépe v nerezavé nádobě rozmačkáme a poté vylisujeme. Získanou šťávu necháme stát, dokud se kal neusadí. Čistý mošt scedíme přes plátno, přelijeme do lahví, uzavřeme a při teplotě 85 C sterilujeme 20 minut. Po vychladnutí uložíme na temném a suchém místě.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny