Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jak zavařovat houby - tipy, rady

Jak zavařovat houby postup návod tipy rady zkušenostiMnoho z nás rádo chodí na houby a také si často přineseme domů více hub, než dokážeme najednou sníst. Některé usušíme, jiné zamrazíme, jenže ne všechny houby se hodí k sušení a ne vždycky na ně máme v mrazáku dost místa. Pojďme se podívat, jak dají zavařit, aby vydržely uskladněné až do další houbařské sezony.

Zavařené dušené houby

Houby často dusíme, abychom jednak zmenšili jejich objem, ale také abychom je mohli nadále využít
pro přípravu pokrmů. Když je podusíme na cibulce, můžeme je pak jen namazat na chléb jako
vynikající pomazánku, nebo do nich přidat vejce a vyrobit tzv. smaženici.
Po přidání mléčné omáčky (stejné jako na koprovku) vznikne výborná houbová omáčka. Dušené
houby můžeme tak přidávat k masu a do slaných moučníků - výčet jejich využití by byl zkrátka
opravdu dlouhý, a tak není divu, že se vyplatí si dušené houby zavařit.
Musíme s nimi zacházet jako s masem, takže je zavařujeme při vysoké teplotě okolo 95 stupňů, a to
po alespoň 40 minut. Dáváme přednost sklenicím se šroubovacím víčkem, kde je pravděpodobnost
správného zavaření a vytvoření podtlaku nejvyšší.
Postupujeme tak, že do čistých sklenic dáme dušené houby a zakápneme je cirka lžící vody. Díky ní se
může ještě lépe vytvořit podtlak. Zavřeme víčkem a dáme zavařit, jak jsme zvyklí, využít lze nejen

zavařovací hrnec, ale například také horkovzdušnou troubu. Zavařené dušené houby pak po
uskladnění pravidelně kontrolujeme, abychom měli jistotu, že víčka stále drží.
Houby naložené v octovém nálevu
Octový nálev je tradičním nálevem zejména ke sterilizaci pravých hřibů nebo jiných tvrdých hub,
pokud ty pravé nejsou ve vaší lokalitě k mání. Sterilovat můžete však i měkké houby. Pro
zjednodušení procesu je možné využít přepravené nálevy ke sterilizaci okurků, ale s tím, že do nich
nebudeme přidávat cukr.
Během léta a podzimu jsou k mání za výhodné ceny například v Penny. Aby vám jejich nabídka
neutekla, sledujte online Penny leták. Tyto nálevy v prášku lze dlouhodobě skladovat, a tak jich
můžete v cenové akci Penny letáku koupit více najednou, čímž výrazně ušetříte.

Pokud si chcete nálevy vytvořit sami, budete potřebovat následující ingredience:

  • 0,6 l octa
  • 2 lžíce soli

 

Do pytlíku na koření nebo do staršího látkového kapesníku pak dáme toto koření:

  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička koriandru
  • několik hřebíčků
  • 2 bobkové listy

Nálev dolijeme do 2,5 litru vodou, svaříme cirka deset minut, necháme vychladnout a následně
vytáhneme pytlík s kořením. Očištěné a nakrájené hřiby dáme do sklenic, zalijeme připraveným (nebo
kupovaným) nálevem tak, aby náplň sklenice sahala maximálně do 4 cm pod okraj sklenice - to je
podmínka úspěšné sterilace.

Zavařujeme při teplotě okolo 85 stupňů zhruba po dobu 25 minut. Zde není nutno tolik opatrnosti
jako u zavařených dušených hub. Výrazně kyselé prostředí nepodporuje bujení bakterií, proto zde
stačí použít běžné zavařovací sklenice s hliníkovým víčkem.

Lze je za akční ceny pořídit v Kauflandu, opět stačí sledovat online akční leták Kaufland. Jen je nutné
si promyslet velikost sklenic, abyste byli schopni otevřenou sklenici se zavařenými houbami včas
zkonzumovat. Kaufland leták nabízí různé velikosti zavařovacích sklenic - nejběžnější jsou s objemem
0,4 a 0,7 litru.

Houby zavařené ve sladko-kyselém nálevu s oblíbenou zeleninou
Pokud se nebojíte cukru, nebo pokud použijete náhradní sladidlo, můžete tvrdé i měkké houby
zavařit ve sladkokyselém nálevu se zeleninou. Použijete stejné ingredience, jaké jsme vyjmenovali
v předchozím receptu, jen přidáte na toto množství vody a octa ještě 400 g cukru.
Do sklenice budete ve vrstvách dávat očištěné a nakrájené houby a na kousky nakrájenou zeleninu.
Můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi, a to včetně například hrášku, květáku, mrkve,

fazolových lusků, cukety, papriky, cibule, česneku, tuřínu a mnoha dalších - fantazii se meze
nekladou. Postup zavaření zůstává stejný.
Kyselé sterilované produkty se kazí opravdu jen výjimečně. Ale i tak se vyplatí občas prohlédnout
zavařené sklenice a poklepat jim na víčka, zda správně zní. Vysoký a jasný zvuk signalizuje podtlak,
kdežto dutý a hlubší zvuk znamená, že se do sklenice dostal vzduch a víčko nedrží. O tom často
informuje i pronikavá štiplavá vůně octa.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny