Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr

Jak změkčit starý tvrdý sýr - tipy, rady, doporučení (mléko)

Pomocí mléka můžeme změkčit starý tvrdý sýr - stačí ho jen namočit na několik hodin do studeného mléka

Jak jednoduše nakrájet nožem vejce na plátky - rady, doporučení

Vejce uvařené natvrdo rozkrojíme rychleji a snadno na plátky, když nůž namočíme do vařící vody a otřeme hadrem. Máme-li krájet více vajec, opakujeme postup několikrát. Stejně tak postupujeme při krájení dortu.

Jak od sebe rozpoznat syrová a uvařená vejce - postup, návod

Zamíchají-li se nám vařená a syrová vajíčka dohromady, roztočíme je naplocho na stole. Syrové vejce rotuje pomalu (tekutý žloutek), natvrdo uvařené vajíčko rotuje rychle (pevný střed).

Jak lehce oloupat vejce natvrdo - rady, doporučení

Vejce natvrdo se snáze oloupou, ponoříme-li je hned po uvaření do studené vody. Skořápka se odfoukne od bílku a vejce po sloupnutí zůstane neporušené.

Jak uchovávat oloupaná uvařená vejce, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení

Uvařené oloupané vejce vydrží déle, když ho dáme do hrníčku s osolenou studenou vodou a uložíme do chladničky.

► Jak dlouho vařit vejce natvrdo, do poloměkka, na měkko - rady

Vejce vaříme natvrdo 8 až 10 minut, na poloměkko 4 až 5 minut, na měkko 2,5 až 3 minuty, čas vaření se počítá od chvíle, kdy po vložení vajec do horké vody začíná var. Déle vejce nevaříme, jinak se uvolňuje síra, žloutek zelená a vejce je nevzhledná.

Jak vařit, uvařit prasklé, puknuté vejce - postup, návod

Puknuté vejce uvaříme tak, že ho vložíme do cedníčku a držíme nad párou. Po několika minutách se bílek zpevní, a vejce můžeme dovařit ponořené ve vodě.

Jak vyjmout přilepené vejce z papírové krabičky tak, aby se nerozbilo - rady, doporučení

Vejce se dnes nejčastěji prodávají v papírových krabičkách. Jestliže je ale některé naprasklé a přilepené, nejde bez rozbití prakticky vyjmout. Pomůže, pokud obal zvenčí navlhčíme. Skořápka se oddělí a vejce nepoškodíme.

Jak to udělat, aby šlo vejce po uvaření dobře loupat, oloupat - rady, doporučení

Pokud vejce ihned po vaření zchladíme proudem studené vody, skořápka jde krásně sloupnout a bílek zůstane nepoškozený.

Jak to udělat, co použít, aby vejce při vaření neprasklo - rady, doporučení (jehla, sůl)

Vejce při vaření nepukne, když ho na tupém konci propíchneme tenkou jehlou, a nebo přidáme do vody lžičku soli.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny