Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek

Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek:

  • Linecké těsto vkládáme do dobře vyhřáté, středně teplé trouby, kdy papír po vložení sice zežloutne, ale nezhnědne.
  • U lístkového těsta záleží úspěch na správném pečení. Toto těsto potřebuje troubu z počátku hodně vyhřátou, při dopékání teplotu prudce snížíme. Papír vložený do trouby musí ihned zežloutnout, nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, protože potom jsou nahořklé a uvnitř nedopečené. Máslové těsto pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě. Pokud by na povrchu příliš rychle zežloutlo, přikryjeme ho papírem. Nesmíme troubu velmi často otvírat. Jemné nákypy pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny, podle toho, jak je uvedeno v předpise.
  • Těsto vyválíme jednoduše mezi dvěma jen mírně pomoučenými potravinářskými fóliemi, těsto se nelepí, nešpiní okolí.
  • Polevy můžeme rozpustit v mikrovlné troubě, kterou naše prababičky neznaly, vodní lázeň je sice šetrnější, ale právě u polev to moc nevadí.
  • Při slepování pečiva marmeládou, či jinými náplněmi je lepší místo klasického použití nože využít curkráský sáček, nebo klasický igelitový sáček, u kterého odřízneme růžek, marmeládou pak zdobíme středy pečiva, které pak k sobě jen přitiskneme a máme hotovo.
  • V receptech, kdy pečivo potíráme polevou ho raději do polevy namáčíme, pak položíme na papír na pečení a necháme chvíli v lednici ztuhnout.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny