Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Meruňkový kompot - recept

Meruňkový kompot - příprava: Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a natěsno naskládáme do sklenic řeznou stranou dolů. Zalijeme cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C. Pro lepší chuť můžeme do každé sklenice přidat 1 meruňkovou pecku.

Číst dál: Meruňkový kompot - recept

Meruňkový džem bez chemie - recept

Meruňkový džem bez chemie - příprava: Omyté a vypeckované meruňky pokrájíme na menší kousky a v kastrolu rozvaříme. Přidáme cukr a pomalu za stálého míchání svaříme na požadovanou hustotu. Horký džem nalijeme do pečlivě umytých a nahřátých skleniček, zavíčkujeme a skleničky na 10 minut postavíme dnem vzhůru, aby chytla víčka.

Číst dál: Meruňkový džem bez chemie - recept

Rychlý meruňkový džem - recept

Rychlý meruňkový džem - příprava: Dobře vyzrálé, omyté, vypeckované a na menší kousky pokrájené meruňky vaříme za stálého míchání asi 10 minut. Do cukru zamícháme želírovací přípravek a kyselinu citronovou, směs nasypeme do meruněk a za stálého míchání vaříme ještě 7 minut.

Číst dál: Rychlý meruňkový džem - recept

Meruňkový džem s likérem - recept

Meruňkový džem s likérem - příprava: Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky, v hrnci promícháme s cukrem a přikryté necháme při nízké teplotě asi 4 hodiny "táhnout". Pak uvedeme do varu a za stálého míchání 4 minuty prudce vaříme.

Číst dál: Meruňkový džem s likérem - recept

Meruňkový džem s limetkou a meduňkou - recept

Meruňkový džem s limetkou a meduňkou - příprava: Omyté meruňky vypeckujeme a pokrájíme, vložíme do kastrolu, přidáme želírovací cukr a plátky z dobře omyté limetky, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 4 minuty.

Číst dál: Meruňkový džem s limetkou a meduňkou - recept

Meruňkový džem s jablky a medem - recept

Meruňkový džem s jablky a medem - příprava: Jablka oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na hodně malé kousky. Vložíme je do hrnce a vaříme asi 15minut (podle tvrdosti jablek). Potom přidáme omyté, vypeckované a nakrájené meruňky a vaříme dalších 5-10 minut.

Číst dál: Meruňkový džem s jablky a medem - recept

Meruňkový džem s rybízem - recept

Meruňkový džem s rybízem - příprava: Opraný rybíz nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody a vaříme tak dlouho, až změkne. Ještě zahorka3/4 rybízu prolisujeme přes síto. Meruňky nakrájíme na čtvrtky. Do hrnce vložíme 3/4 meruněk a rybízový protlak, přivedeme k varu a povaříme asi 3 minuty.

Číst dál: Meruňkový džem s rybízem - recept

Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept

Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - příprava: Omytá jablka nastrouháme i se slupkou nahrubo, přidáme cukr, vodu, citronovou kůru a skořici a zprudka vaříme 10 minut. Přidáme cukr, necháme jej rozpustit, pak přidáme kuličky jeřábu a vaříme dalších 15 minut, nebo i více, pokud mají jablka hodně šťávy.

Číst dál: Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept

Džem z arónie, černého jeřábu - recept

Džem z arónie, černého jeřábu - příprava: Obrané jeřabiny propláchneme studenou vodou, vložíme do kastrolu, přidáme cukr, skořici a hřebíčky a za občasného zamíchání dusíme asi hodinu. Jeřabiny občas promačkáme, aby pustily šťávu.

Číst dál: Džem z arónie, černého jeřábu - recept

Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept

Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - příprava: Obrané jeřabiny propereme, vložíme do kastrolu, podlijeme troškou vody a 20 minut povaříme. Potom přidáme krystalový a vanilkový cukr, kyselinu citronovou, mletou skořici a tlučené hřebíčky a vaříme dál, až jsou jeřabiny rozvařené.

Číst dál: Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny