Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Arónie, černý jeřáb z trouby - recept

Arónie, černý jeřáb z trouby - příprava: Jeřabiny očistíme, propereme, promícháme s cukrem a rozložíme do pekáčku. Přikryté pokličkou pečeme v troubě, dokud nepustí šťávu. Rozdělíme je do zavařovacích sklenic, zalijeme vydušenou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 85 C 15-20 minut (podle velikosti sklenic).

Číst dál: Arónie, černý jeřáb z trouby - recept

Borůvky ve vlastní šťávě - recept

Borůvky ve vlastní šťávě - příprava: Přebrané a oprané borůvky nasypeme do sklenic, prosypeme troškou cukru, po chvíli je setřeseme a sklenice doplníme. Uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Borůvky ve vlastní šťávě - recept

Borůvkový kompot - recept

Borůvkový kompot - příprava: Přebrané a oprané borůvky nasypeme do sklenic, dobře setřeseme a zalijeme horkým nálevem připraveným z vody a cukru. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Borůvkový kompot - recept

Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept

Brusinky naložené ve vlastní šťávě - příprava: Přebrané a oprané brusinky vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a při velmi nízké teplotě za občasného promíchání vaříme, až pustí šťávu. Brusinky dáme do skleniček, do šťávy přidáme kousek celé skořice, povaříme a nalijeme na brusinky. Uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Pak je uložíme na temném a chladném místě.

Číst dál: Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept

Brusinkový kompot - recept

Brusinkový kompot - příprava: Cukr svaříme s půllitrem vody, vložíme přebrané a oprané brusinky v takovém množství, aby byly ponořeny, a vaříme 5 minut. Brusinky scedíme, vložíme další a tak postupně všechny zpracujeme. Scezené brusinky nasypeme do skleniček. Do šťávy přidáme skořici a kolečka dobře omytého citronu a povaříme.

Číst dál: Brusinkový kompot - recept

Marmeláda z květů černého bezu - recept

Marmeláda z květů černého bezu - příprava: Dobře proprané květy černého bezu zalijeme vodou a necháme 2 dny louhovat. Pak přecedíme, promícháme s želírovacím cukrem, přidáme citronovou nebo limetkovou šťávu a vaříme, až směs zhoustne. Ještě zahorka nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Marmeláda z květů černého bezu - recept

Bezinkový džem se špendlíky - recept

Bezinkový džem se špendlíky - příprava: Do kastrolu vložíme bezinky a rozmačkáme je, přidáme vypeckované špendlíky a 5 minut povaříme. Pak přidáme želírovací přípravek a tolik cukru, kolik se doporučuje na obalu želírovadho přípravku, a 2 minuty povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Bezinkový džem se špendlíky - recept

Bezinková povidla - recept

Bezinková povidla - příprava: Odstopkované, opláchnuté a okapané bezinky rozvaříme na kaši a propasírujeme přes cedník. Dáme je do širšího kastrolu, přidáme k nim cukr, perník, med, citronovou šťávu a rum a vaříme tak dlouho, až jsou povidla hustá (nespadnou ze lžíce). Ještě teplá povidla nalijeme do skleniček a sterilujeme 10-15 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Bezinková povidla - recept

Bezinková marmeláda - recept

Bezinková marmeláda - příprava: Bezinkovou šťávu nalijeme do širokého kastrolu a na mírném ohni odpařujeme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Pak přidáme cukr, citronovou šťávu a skořici a ještě za stálého míchání vaříme dál, až se všechen cukr rozpustí. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Bezinková marmeláda - recept

Bezinkový kompot - recept

Bezinkový kompo - příprava: Otrhané a oprané zralé bezinky nasypeme do skleniček a zalijeme cukrovým nálevem, ve kterém jsme povařili skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou. Uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Bezinkový kompot - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny