Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Jak rozetřít marmeládu na pečivo bez použití nože snadno a rychle (vidlička)

Lépe než nožem rozetřete marmeládu na pečivo vidličkou - díky větší ploše na ní marmeláda spíše ulpí a mnohem lépe se roztírá.

Meruňkový džem s levandulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Meruňkový džem s levandulí - příprava: Hodně vyzrálé meruňky očistěte, zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte, přidejte trochu kyseliny citronové a přiveďte k varu. Když se ovoce částečně rozvaří, přidejte želírovací prostředek a cukr podle návodu na želírovacím prostředku.

Číst dál: Meruňkový džem s levandulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Švestkový džem s ořechy - příprava: Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr. Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Číst dál: ► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Borůvkový džem s chia semínky - příprava: Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5-8 minut a neustále míchejte. Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.

Číst dál: ► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jahody v rumu - příprava: Na 1 kg čerstvě natrhaných a očištěných plodů jahodníku - tj. jahod dáme půl kilogramu cukru. Cukr vaříme, až se táhne, dáme ho zchladnout, pak přidáme do
něho 1/4 - 1/2 litru dobrého rumu a jahody, vše zamícháme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dobře zavážeme.

Číst dál: ► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

Starý oschlý pomeranč určitě nevyhazujte. To, že je seschlý neznamená, že se nedá využitít. Můžete jej příčně rozříznout a vymačkat z něj čestvou šťávu na mačkači na citron. Možná vás překvapí jak moc jí v něm bude (že je oschlá kůra neznemená, že je seschlý i vnitřek ovoce). Další využití je např. nakrájet ho (samozřejmě po pečlivém omytí slupky) do svařáku, svařeného vína. Jedna z dalších variant zpracování je udělat z něj pomerančový džem, v něm totiž nevadí, že pomeranč obsahuje méně šťávy - naopak to může být výhodou.  

Číst dál: ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černých jeřabin: 1 kg dobře omytých čerstvých jeřabin + 500 g cukru. Černé jeřabiny podlijeme vodou a rozvaříme, pak přidáme cukr a ještě vaříme. Horký džem plníme do skleniček. Kdo chce džem bez cukru, může místo něj svařit aronii se sladšími jablky 1:1 + 1/2 lžičky soli. Tento džem je nutno sterilovat varem a po otevření rychle spotřebovat, aby se nekazil.

Číst dál: ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava

Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour": 1 litr borůvek rozvaříme se 100 g cukru, zalijeme šálkem mléka s rozkvedlanou moukou a povaříme do zhoustnutí. Podává se ke knedlíkům z kynutého či tvarohového těsta.

► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.

Číst dál: ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.

Číst dál: ► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny