Ovoce, povidla, zavařeniny
Jak rozetřít marmeládu na pečivo bez použití nože snadno a rychle (vidlička)
Zveřejněno: středa 10. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1720x
Lépe než nožem rozetřete marmeládu na pečivo vidličkou - díky větší ploše na ní marmeláda spíše ulpí a mnohem lépe se roztírá.
Meruňkový džem s levandulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: sobota 6. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1635x
Meruňkový džem s levandulí - příprava: Hodně vyzrálé meruňky očistěte, zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte, přidejte trochu kyseliny citronové a přiveďte k varu. Když se ovoce částečně rozvaří, přidejte želírovací prostředek a cukr podle návodu na želírovacím prostředku.
Číst dál: Meruňkový džem s levandulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: sobota 6. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1770x
Švestkový džem s ořechy - příprava: Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr. Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Číst dál: ► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1966x
Borůvkový džem s chia semínky - příprava: Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5-8 minut a neustále míchejte. Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.
Číst dál: ► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1632x
Jahody v rumu - příprava: Na 1 kg čerstvě natrhaných a očištěných plodů jahodníku - tj. jahod dáme půl kilogramu cukru. Cukr vaříme, až se táhne, dáme ho zchladnout, pak přidáme do
něho 1/4 - 1/2 litru dobrého rumu a jahody, vše zamícháme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dobře zavážeme.
Číst dál: ► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!
Zveřejněno: neděle 19. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2786x
Starý oschlý pomeranč určitě nevyhazujte. To, že je seschlý neznamená, že se nedá využitít. Můžete jej příčně rozříznout a vymačkat z něj čestvou šťávu na mačkači na citron. Možná vás překvapí jak moc jí v něm bude (že je oschlá kůra neznemená, že je seschlý i vnitřek ovoce). Další využití je např. nakrájet ho (samozřejmě po pečlivém omytí slupky) do svařáku, svařeného vína. Jedna z dalších variant zpracování je udělat z něj pomerančový džem, v něm totiž nevadí, že pomeranč obsahuje méně šťávy - naopak to může být výhodou.
Číst dál: ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!
► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2134x
Džem z černých jeřabin: 1 kg dobře omytých čerstvých jeřabin + 500 g cukru. Černé jeřabiny podlijeme vodou a rozvaříme, pak přidáme cukr a ještě vaříme. Horký džem plníme do skleniček. Kdo chce džem bez cukru, může místo něj svařit aronii se sladšími jablky 1:1 + 1/2 lžičky soli. Tento džem je nutno sterilovat varem a po otevření rychle spotřebovat, aby se nekazil.
Číst dál: ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
Zveřejněno: pátek 10. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2576x
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour": 1 litr borůvek rozvaříme se 100 g cukru, zalijeme šálkem mléka s rozkvedlanou moukou a povaříme do zhoustnutí. Podává se ke knedlíkům z kynutého či tvarohového těsta.
► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1733x
Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.
Číst dál: ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1619x
Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.
Číst dál: ► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak vyrobit trychtýř na nalévání zavařenin do sklenic (PET lahev)
- ► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept