Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Jak snadno oloupat čerstvá vejce (dírka ve skořápce)

Čerstvá vajíčka se budou dobře loupat, když je po uvaření, ještěpřed opláchnutím studenou vodou, na špičaté straně propíchnete jehlou. Při oplachování se voda dostane mezi vejce a skořápku a oddělí tenkou slupku vajíčka.

Co udělat s hustou krupicovou kaší

Uvařili jste příliš hustou krupicovo ukaši? Nalijte ji do formy na srnčí hřbet a vložte ji do chladničky, aby ztuhla. Poté ji vyklopte, nakrájejte na plátky, posypejte grankem a ozdobte ovocem.

► Jak se nespálit při vytahování horkého jídla z trouby

Taky se vám už stalo, že jste se spálili o okraj trouby nebo o nádobu, ve které jste měli horké jídlo v troubě? Tomu může být konec. Pořiďte si rukavice do trouby. Stojí sice několik stokorun, ale máte je navždy a je to asi lepší, než si opakovaně léčit spáleniny. Rukavice jsou velmi účinné a vyrábí se jich více druhů z různých materiálů. Platí ale, že čím tlustší je materiál, tím vás více chrání.

Číst dál: ► Jak se nespálit při vytahování horkého jídla z trouby

► Jak se zbavit zápachu připáleného mléka (sůl)

Přeteče-li vám mléko, nasypte na sporák sůl, která vsákne nepřijemný zápach.

► Čím nahradit kypřící prášek do pečiva

Kypřicí prášek do pečiva lze nahradit třemi lžíce rumu na půl kilogramu mouky.

► Jak zabránit prskání tuku při smažení

Při smažení (např. koblih apod.) přidejte do prskajícího tuku  trochu soli - nebude tolik stříkat.

► Jak osmažit lívance bez tuku - postup, návod

Přidejte do těsta na lívance dvě lžíce rostlinného oleje - nemusíte pak lívanečník potírat tukem, osmažíte je i bez tuku.

Jak snadno vyklopit bábovku z formy (lednice)

Formu na pečení po potření tukem postavte na krátký čas do chladničky. Tuk se nepromísí s moukou, kterou se forma poté vysypává, a bábovka se dá mnohem snáze vyklopit.

► Jak zjistit zda je koláč upečený (špejle, jehlice)

Jehlicí na pletení nebo špejlí propíchněte nejsilnější místo v koláči. Když se těsto na jehlici nepřilepí, je koláč upečený.

► Lepení těsta na váleček - jak zabránit?

Váleček na těsto dejte asi na hodinu do mrazničky, těsto se na něj pak nebude lepit.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny