Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Čím nahradit jíšku, abychom se při zahušťování pokrmů vyhnuli použití tuků

Klasickou jíšku můžeme nahradit v polévkách i omáčkách umletými vločkami nebo bramborovou kaší, a tím se vyhneme použití tuku.

Čím zahustit guláš, aniž bychom použili mouku

Při vaření guláše, místo normálního zahuštění (mouka s vodou) raději nastrouháme suchý chléb nebo zahustíme bramborovou kaší. Guláš má pak výbornou chuť.

Jak to udělat, aby se při vaření smetanová omáčka nesrazila

Aby se smetanová omáčka nesrazila, přidáme do smetany lžičku cukru.

Jak to udělat, aby jíška při zahušťování netvořila hrudky

Aby jíška netvořila hrudky při zahušt'ování, mouku osolíme.

Jak zabránit prskání oleje při smažení jídla - tipy, rady, návod

Smažíte a olej vám prská všude okolo? Už nemusí. Před tím, než nalijete olej na pánvičku na ni nasypte trošku soli. 

Jak urychlit kynutí těsta pomocí horké vody

Kynutí těsta urychlíte tak, že těsto ponoříte (samozřejmě v nějaké nádobě) do horké vody.

Vejce do studené nebo vařící vody - do jaké vody vložit vejce před vařením?

Vkládají se vejce před vařením do studené nebo vroucí vody? Vejce vkládejte do vroucí vody (pokud je dáte do studené, musíte sledovat vodu a vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit). Dejte si také pozor, aby vejce nebyla studená z lednice – pak by stejně praskla. Prasknutí vajec zabráníte tak, že do vody nasypete polévkovou lžíci soli. Vajíčka výrazně méně často praskají. 

Jak zabránit prasknutí vejce při vaření pomocí octa nebo soli - tipy, rady

Jak zabránit praskáním vajec při vaření. Vejce při vaření nepraskají, přidáme-li do vody trochu octa nebo velkou lžíci soli. Pokud nemáte sůl ani ocet, udělejte do vajíčka nožem nebo jehlou miniaturní dírku.

Jak odlepit přilepené těsto z válu, z válečku na válení těsta

Těsto z válu uvolněte nití. Když se vám rozválené těsto přilepí k válu, vezměte delší kousek bílé nitě oběma rukama, napněte ji, připravte na vál a podtáhněte pod přilepeným těstem.

Jak rozpéct staré koblihy, aby chutnaly jak čerstvé

Koblihy zbylé ze včerejška budou chutnat skoro jako čerstvě usmažené, jestliže je dáte krátce rozpéct do mikrovlnky.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny