Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

► Jak udržet halušky bílé aby neztmavly (horká voda)

Brynzové halušky budou pěkně bílé, když nastrouhané brambory zalijete horkou vodou.

►Jak zabránit tmavnutí oleje při smažení (párátka)

Olej při smažení neztmavne, když do pánve přidáte čtyři párátka.

► Jak zabránit vytvoření škraloupu na pudingu (moučkový cukr, sirup)

Na pudinku nevznikne po uvaření škraloup, jestliže jeho horký povrch posypete moučkovým cukrem nebo na povrch nalijete chvíli po vychladnutí malé množství sirupu.  

► Jak to udělat aby špenát zůstal po uvaření krásně zelený

Chcete-li, aby špenát zůstal při vaření zelený, musíte ho připravovat nezakrytý.

Když nahradíme cukr medem - jak péct

Nahrazujete-li při vaření a pečení část cukru medem, počítejte, že šálek cukru lze nahradit 3/4 % šálku medu, tedy o čtvrtinu méně. Současně snižte množství tekutých přísad o čtvrtinu na každý šálek medu. Teplotu trouby snižte asi o 25 C. Pečivo s medem lépe drží tvar, zůstane déle vláčné a je zdravější.

Výpek u masa příliš tučný - jak, čím zbavit tuku (filtr na kávu)

Je-li pro vás poctivý výpek z hovězího masa či drůbeže příliš tučný, přeceďte jej přes papírový filtr na kávu - chuť zůstane stejná a neohrozíte štíhlou linii.

Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)

Vaření hovězího masa urychlíte tím, že do vody přidáte lžičku tuzemáku. I to nejtvrdší maso díky tomu změkne, aniž by v něm zůstala příchuť lihoviny.

Sníh z bílků šedý - jak, čím zabránit, nač si dát pozor (hliník)

Vaječné bílky nešlehejte v hliníkové nádobě, jinak získají šedivý odstín.

Míchaná vajíčka bez použití tuku - jak uvařit (minerálka)

Míchaná vajíčka připravíte bez tuku tak, že na dno teflonové pánve nalijete asi půl deci minerálky, přivedete ji k varu a přidáte rozšlehané vejce. Za občasného míchání je nechte srazit.

Zelenina rozvařená - co s ní udělat, jak použít

Rozbředlou zeleninu zachráníte tak, že ji nejprve rozmixujte, smícháte se strouhaným parmazánem a poté zapečete v troubě.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny