Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Slezské kyselé zelí - postup, příprava

Slezské kyselé zelí: Z 1 kg kysaného zelí vymačkejte vodu a zatím ji nevylévejte, použijete ji na dochucení v případě, že zelí bude málo kyselé. Zelí vložte do hrnce, přiměřeně zalijte čistou vodou a asi 10 minut lehce povařte. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo.

Dvě syrové brambory nastrouhejte na jemno. Na větší teflonové pánvi osmažte 50 g uzeného bůčku nebo slaniny, nakrájených na malé kostičky. Po usmažení je vyndejte do misky, na pánvi zůstane pouze tuk. Na rozpálený tuk vsypte 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a vytvořte tmavší jíšku. Potom přilijte studenou vodu, aby se vytvořila hustá hmota, a přidejte nastrouhané brambory. Vše důkladně míchejte a stále přidávejte vodu, až dosáhnete hustoty omáčky. Ochuťte solí a pepřem. Tuto hmotu potom vařte asi 30 minut. Po uvaření vše nalijte na zelí a promíchejte. Přidejte vypečené kousky slaniny (až nyní proto, že by se jinak přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta, o kterou se mimochodem budou prát vaše děti). Nakonec zelí můžete přikyselit vodou, kterou jste v úvodu slili a odložili stranou na případné dochucení hotového zelí.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny