Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

Jak to udělat, aby různě velké brambory byly uvařeny současně (jehlice na pletení)

Aby různě velké brambory byly uvařeny současně, propíchněte ty velké před vařením jehlicí na pletení.

Jak vařit staré, nové brambory

Staré a nové brambory mají různý obsah škrobu, a proto by se s nimi mělo i různě zacházet. Staré brambory vkládejte při vaření do studené vody, nové naopak do vařící.

Nakládané okurkym s červenou cibulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané okurkym s červenou cibulí - příprava: Okurky omyjte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Kolečka nakrájené cibule a okurky co nejtěsněji napěchujte do sklenic. Během skládání je prokládejte plátky oloupaného česneku, celým kořením, koprem a estragonem.

Číst dál: Nakládané okurkym s červenou cibulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané okurky s pikantními papričkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané okurky s pikantními papričkami - příprava: Okurky omyjte, feferonky nakrájejte na kolečka. Svařte nálev a nechte vychladit. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience, zalijte lákem. Sterilujte 15 minut
při teplotě 80 °C.

Číst dál: Nakládané okurky s pikantními papričkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Křenové okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Křenové okurky - příprava: Svařte lák z vody, octa, soli, cukru a koření. Do každé sklenice dejte na dno lžíci nastrouhaného křenu, pak do sklenice narovnejte okurky a navrch dejte opět lžíci křenu. Sklenice zalijte horkým lákem a sterilujte 20 minut při 80 °C.

Číst dál: Křenové okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Lilky po katalánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Lilky po katalánsku - příprava: Lilky propíchejte vidličkou, sůl rozestřete na plech a položte na ni lilky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 25-30 minut. Během pečení jednou obraťte. Rýži uvařte v lehce osolené vroucí vodě doměkka. Propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.

Číst dál: Lilky po katalánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané sladkokyselé okurky - příprava: Okurky důkladně omyjte a nechte oschnout. Do zavařovacích sklenic dejte na dno 2-3 kolečka mrkve, plátek cibule, kolečko křenu a kousek okvětí kopru. Na nálev svařte vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte mírně vychladlým nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 °C. Množství láku vystačí asi na 13 sklenic o objemu 0,7 l.

Číst dál: ► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Marinovaná červená paprika - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Marinovaná červená paprika - příprava: Papriku omyjte, zbavte semen, rozkrájejte zhruba na čtvrtiny a dejte do trouby pod gril opéct - asi na 30 minut. Opečenou papriku přendejte do mísy, zakryjte a nechte 10 minut zapařit. Potom ji sloupněte a nakrájejte na tenčí proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do zavařovacích sklenic dávejte vrstvu papriky, na ni pár plátků česneku a lístečky tymiánu.

Číst dál: ► Marinovaná červená paprika - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Maďarská čalamáda - příprava: Na čalamádu můžete použít papriky různých barev (zelené, žluté i červené). Okurky nastrouhejte na plátky a dejte je na dno velké mísy. Vrstvu okurek osolte. Umyté papriky zbavené semínek nakrájejte na nudličky a dejte do mísy na okurky. Také papriky osolte. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky a rozložte na papriky. Rovněž posypte zbývající solí. Navrch na cibuli nasypte vrstvu cukru (zatím směs nemíchejte) a zalijte vše octem.

Číst dál: ► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Zeleninové špízy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zeleninové špízy - příprava: Kukuřičné klasy očistěte a uvařte je v osolené horké vodě. Poté je nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 3 cm. Papriky nakrájejte na čtverečky, šalotky překrojte napůl a rozeberte na plátky, cuketu nakrájejte na kolečka. Střídavě napichujte na grilovací jehly kolečka cukety, kukuřice, paprik, šalotky a kuličky cherry rajčátek.

Číst dál: ► Zeleninové špízy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny