Zelenina, zeleninové saláty
► Grilované lilky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 25. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1658x
Grilované lilky - příprava: Lilky nakrájejte na plátky a osolte, abyste je zbavili hořké chuti. V malé misce smíchejte olivový olej a drcený česnek. Přidejte mletý barevný pepř, lístečky rozmarýnu a promíchejte. Plátky lilku vysušte papírovým ubrouskem a potřete jej připravenou směsí. Lilek grilujte z obou stran. Hotový lilek podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu. Podobně můžete připravit i jinou zeleninu - papriku, cibulky, žampiony a další.
Číst dál: ► Grilované lilky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Jak vařit zeleninu, aby neztratila aroma (bylinkový olej)
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1767x
Po uvaření přidejte k zelenině trochu bylinkového oleje - bude aromatičtější, než když ji pouze podusíte ve vodě.
Kapusta k masu trochu jinak - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1752x
Kapusta k masu jednou trochu jinak: Kapustu pokrájejte na 1-2 centimetrové nudličky, dejte ji krátce blanšírovat, nechte ji okapat a potom ji rozložte na pečící plech. Pokapejte ji olivovým olejem a dejte grilovat do trouby.
Zeleninové chipsy z vlastní trouby - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1584x
Zeleninové chipsy z vlastní trouby: Pokud si hlídáte svoji váhu, ale nedokážete se vzdát večerního mlsání, vyzkoušejte zeleninové chipsy. Snadno je uděláte ve své kuchyni. Vhodnou surovinou je třeba cuketa, kterou nakrájíte na tenčí plátky, zakapete olejem, posypete hrubou solí a upečete v troubě na pečicím papíru dokřupava.
Zdravé zeleninové hranolky s tvarohem - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1698x
Zdravé zeleninové hranolky s tvarohem: Smíchejte nízkotučný tvaroh s bylinkami, směs dochuťte špetkou mořské soli a česnekem. Do dipu si namáčejte kousky zeleniny (ideální je nakrájet si je do tvaru hranolků). Výborná je mrkev, kedlubna, paprika nebo také často opomíjený řapíkatý celer.
Jak skladovat čekanku v lednici, aby zůstale déle čerstvá (vlhká utěrka)
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2534x
Čekanku v lednici zabalte do vlhké utěrky. Zůstane déle čerstvá. Vydrží 3-4 dny.
Rajčata smažená v palačinkovém těstě - postup, návod
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1668x
Velká pevná rajčata rozkrájejte na plátky, nasolte je, obalte v palačinkovém těstě a osmažte na pánvi. Je to chutná svačina nebo příloha.
Červená řepa pečená v troubě - postup, návod
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2780x
Červenou řepu je potřeba vždy tepelně upravit. Vařit ji lze klasicky ve vodě či na pařáčku (do hodiny máte hotovo). Ještě lepší je ale o něco zdlouhavější, ovšem mnohem zajímavější úprava v troubě. Řepa pečením v troubě získá lehounce kouřovou, nasládlou chuť.
Cuketový salát s rajčaty - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2140x
Cuketový salát s rajčaty: Cuketu omyjte, nakrájejte na tenké plátky a naservírujte je na talíř. Na ně pak rozdělte rozpůlená cherry rajčátka, rozdrolenou fetu a omytou bazalku. Ze zeleninového vývaru, bílého vinného
octa, olivového oleje a prolisovaného česneku umíchejte zálivku, osolte ji a opepřete.
Číst dál: Cuketový salát s rajčaty - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zálivka na zeleninový salát s jogurtem, zázvorem a limetkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1646x
Zálivka na zeleninový salát s jogurtem, zázvorem a limetkou: 1 limetku omyjeme, kůru najemno nastrouháme, šťávu vymačkáme. Jako oříšek velký kousek
zázvoru oloupeme a nasekáme. Ohřejeme 2 lžíce oleje, krátce v něm opražíme 2 lžičky kari a zázvor. Vše přidáme do mísy s 200 ml plnotučného jogurtu, limetkovou šťávou a kůrou a promícháme. Zálivku okořeníme solí, pepřem a cukrem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Zálivka na zeleninový salát s kečupem a nakládanými okurkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Zálivka na zeleninový salát s balzamikovým octem, javorovým sirupem a chilli - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Zálivka na zeleninový salát s podmáslím a koriandrem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Rajčatová salsa - příprava, recept, postup, návod, suroviny, ingredience
- Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience
- ► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Jak zabránit aby byla zavařené okurky duté (jehla)
- ► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Brokolice - jak to udělat, co použít, aby se během vaření zmírnila její chuť - tipy, rady
-
Čalamáda se nezkazí - jak to udělat, co použít (křen)
-
Čalamáda z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Čalamáda z gigantů - jak připravit, udělat
-
Čalamáda ze zelí a paprik - jak připravit, udělat
-
Čekanka hořká, nahořklá - jak, čím zbavit hořkosti (vlažná voda)
-
Celer déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (alobal)
-
Černání celeru na vzduchu - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Červená řepa pečená v troubě - postup, návod
-
Červená řepa se zelím - jak připravit, udělat
-
Červená zelenina při strouhání, krájení fialoví, hnědne - jak, čím vrátit červenou barvu (ocet)
-
Červené zelí na karamelu s jablky - postup, příprava
-
Červené zelí s povidly - postup, příprava
-
Červené zelí s rumový mi rozinkami - postup, příprava
-
Česnek - jak dodat salátu česnekové aroma
-
Česnek - jak to udělat, aby česnek nebyl dlouho cítit a nepálil
-
Česnek - jak, čím zjemnit jeho chuť (mléko)
-
Česnek a saláty - tipy, rady
-
Česnek naložený v kořeněném oleji - jak připravit, udělat
-
Česnek naložený v oleji - jak připravit, udělat
-
Česneková pasta - jak udělat, připravit (česnek, sůl)
-
Chilli papričky Jalapeiío nebo Ancho do domácího chlli con carne
-
Cibule dlouho vydží - jak to udělat,co použít (papírový sáček)
-
Cibule naložená v soli - jak připravit, udělat
-
Cibulky ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
-
Co dělat s vlhkostí v přihrádce na zeleninu v ledničce, lednici
-
Co udělat z rozvařené zeleniny
-
Cuketová pomazánka - jak připravit, udělat
-
Cuketové zelí - postup, příprava
-
Cuketový salát s rajčaty - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dietní bramboráky, bramborové placky pečené ve vaflovači
-
Domácí hořčice s hořčicí - jak připravit, udělat
-
Domácí hořčice se zelím - jak udělat, připravit
-
Domácí hořčice z cukety a česneku - jak připravit, udělat
-
Domácí kečup - jak připravit, udělat
-
Domácí kysané zelí - jak připravit, udělat
-
Domácí zeleninová směs "Kunovjanka" - jak připravit, udělat
-
Domácí zeleninová směs "Moravanka" - jak připravit, udělat
-
Dýně zavařená nakyselo - jak připravit, udělat
-
Dýňová chuťovka k masu - jak připravit, udělat
-
Feferonky s rozinkami - jak připravit, udělat
-
Feferonky ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
-
Hlávkový salát déle vydrží - jak to udělat, co použít (papírový sáček)
-
Hlávkový salát povadlý, zvadlý - jak, čím pomoci (voda, utěrka)
-
Hnědnutí celeru při zpracování, zavařování - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hořká cibule - jak se vyhnout zhořknutí cibule
-
Housenky v hlávkovém salátu - jak, čím odstranit, zbavit se (ocet)
-
Hrášek neztratí při vaření barvu - jak to udělat, co použít (cukr)
-
Hrášek v jemném sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
-
Hrášek ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
-
Jak dodat zeleninovým salátům česnekovou příchuť - tipy, rady
-
Jak jednoduše oloupat rajče - postup, návod
-
Jak jednoduše zbavit rajčata slupek, jak oloupat rajčata - postup, návod
-
Jak koupit kvalitní čerstvý chřest
-
Jak odstarnit zrníčka z cukety
-
Jak odstranit hmyz ze sklizené zeleniny (slaná voda)
-
Jak odstranit pálivost chilli papriček
-
Jak odstranit z nožů zápach z cibule - postup, návod (sůl)
-
Jak odstranit z přemrzlých brambor sladkou chuť, sladkost - postup, návod
-
Jak odstranit, jak zmírnit zápach při vaření květáku, kapusty - tipy, rady
-
Jak oloupat brambory vařené ve slupce snadno a rychle (studená voda)
-
Jak oloupat cibuli snadno a rychle (vřelá voda)
-
Jak oloupat rajčata (mrazák, teplá voda)
-
Jak oloupat rajče v mikrovlnné troubě - postup, návod
-
Jak poznat zda je chřest čerstvý
-
Jak poznat, zda je zelí v obchodě čerstvé
-
Jak předejít moučné chuti u nových brambor (vroucí voda)
-
Jak připravit červené hlávkové zelí - postup, příprava
-
Jak připravit lépe stravitelný okurkový salát (spařená okurka)
-
Jak připravit rajčatové mléko - postup, návod
-
Jak připravit rajčatový koktejl - postup, návod
-
Jak připravit, nachystat rajčata na plnění nádivkou - postup, návod
-
Jak rozdrtit česnek bez lisu
-
Jak rozpůlit a odsemínkovat dýni hokaido snadno a rychle - postup, návod, tipy, rady, zkušenosti
-
Jak rychle a snadno nakrájet zelí
-
Jak si doma udělat, vyrobit mletý česnek - postup, návod
-
Jak skladovat čekanku v lednici, aby zůstale déle čerstvá (vlhká utěrka)
-
Jak snadno a rychle očistit, oloupat mrkev bez škrabky
-
Jak snadno a rychle oloupat česnek pomocí uzavíratelné skleničky od marmelády
-
Jak snadno oloupat paprikové lusky
-
Jak snížit, zmenšit pálivost chilli papriček - postup, návod
-
Jak správně připravit salátovou zálivku a nač si dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jak sušit česnek - postup, návod
-
Jak to udělat, aby byla zvadlá petrželová nať opět čerstvá a svěží - postu, návod
-
Jak to udělat, aby česnek v syrovém stavu nezapáchal
-
Jak to udělat, aby křen při strouhání tolik nedráždil oči a sliznice
-
Jak to udělat, aby rozmrazovaná zelenina získala jemné aroma - postup, návod
-
Jak to udělat, aby různě velké brambory byly uvařeny současně (jehlice na pletení)
-
Jak to udělat, abychom česnek a cibuli rychleji oloupali - tipy, rady
-
Jak to udělat, co použít, aby měla cibule při restování krásnou zlatou barvu a nespálila se
-
Jak to udělat, co použít, aby nám celer při vaření nezčernal (ocet)
-
Jak to udělat, co použít, aby nám rozkrojená cibule déle vydržela a nezkazila se - postup, návod (máslo, alobal)
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám mrkev orestovala do zlatova - tipy, rady
-
Jak uchovávat květák, aby vydržel co nejdéle čerstvý
-
Jak urychlit pečení, vaření lilku
-
Jak urychlit vaření květáku, brokolice vcelku
-
Jak uskladnit, jak uchovat nasekanou cibuli, aby vydržela 10 dnů čerstvá
-
Jak uvařit brambory rychleji (máslo, olej)