Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

Zálivka na zeleninový salát s kečupem a nakládanými okurkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zálivka na zeleninový salát s kečupem a nakládanými okurkami: 50 g nakládaných slaných okurek necháme okapat a pokrájíme na kostičky. 100 g kysaného mléka smícháme se 2 lžícemi salátové majonézy, 2 lžícemi kečupu, 3 lžícemi mléka a 2 lžičkami worchesterské omáčky. Zálivku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Na závěr vmícháme krájené okurky a 2 lžičky pokrájených bylinek.

Zálivka na zeleninový salát s balzamikovým octem, javorovým sirupem a chilli - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zálivka na zeleninový salát s balzamikovým octem, javorovým sirupem a chilli: Nasekáme dvě větvičky rozmarýnu a rovněž 2 stroužky česneku. 1-2 chilli papričky rozkrojíme a vyškrábeme semínka. Lusky najemno nasekáme. 6 lžic tmavého balzamikového octa smícháme s chilli, česnekem a rozmarýnem, přidáme 2 lžíce javorového sirupu a podle chuti sůl a pepř. Vmícháme 6 lžic oleje.

Zálivka na zeleninový salát s podmáslím a koriandrem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zálivka na zeleninový salát s podmáslím a koriandrem: Koriandr z půlky květináče opláchneme, oklepeme dosucha, listy otrháme a nasekáme. 1 pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru najemno nastrouháme. Pomeranč rozpůlíme a vymačkáme z něj šťávu. 200 ml podmáslí smícháme se 2 lžícemi oleje, koriandrem a pomerančovou šťávou a kůrou. Dresink dochutíme solí, pepřem a cukrem.

► Rajčatová salsa - příprava, recept, postup, návod, suroviny, ingredience

Rajčatová salsa - příprava: Rajčata oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte semeníky a pokrájejte dužninu na kostičky. Promíchejte se solí, pepřem a lžičkou cukru. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky, chilli papričky a petrželku nasekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, promíchejte, přilijte ocet a olej a podle potřeby dochuťte. Mísu se salsou zakryjte a dejte odležet aspoň na 1 hodinu do ledničky.

Číst dál: ► Rajčatová salsa - příprava, recept, postup, návod, suroviny, ingredience

Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience

Řecká okurková omáčka Tzatziki - příprava: (množství pro 1 osobu) Oloupanou okurku nastrouháme najemno na struhadle a posolíme. Pustí šťávu, kterou z ní vymačkáme na sítku. Jogurt smícháme se solí, olejem, citrónovou šťávou a prolisovaným česnekem a najemno nasekanou mátou (nebo koprem). Podáváme v létě vychlazené k masu či zelenině (vyzkoušejte na brokolici vařené v páře).

Číst dál: Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience

► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Nakládané kapustičky - příprava: Očištěné růžičky kapusty rozpulte. Smíchejte ocet, vodu a sůl v hrnci a přívedte k varu. Do dvou čistých připravených sklenic rozdělte zrnka pepře, hořčíčné semínko, oloupaný česnek a bobkový list.

Číst dál: ► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Salsa cruda - příprava: Pokrájená rajčata nechte 15 minut vykapat v sítku. V míse je smíchejte s oloupanou a nakrájenou cibulí. Z papriček odstraňte semínka a nakrájejte je nadrobno. Pak je vmíchejte k rajčatům. Směs opepřete, přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek, koriandr, oregano, kajenský pepř, sůl, cukr a mátu a promíchejte.

Číst dál: ► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Domácí kečup - příprava: Rajčata, jablka a očíštěnou cibuli nakrájejte nadrobno. Pak vše vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl a všechno koření. Vařte asi hodinu na mírném ohni. Nakonec vše rozmixujte nebo propasírujte přes jemné sítko, nalijte do čistých sklenic, obraťte dnem nahoru a počkejte, až vychladnou.

Číst dál: ► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Jak zabránit aby byla zavařené okurky duté (jehla)

Pokud okurky na zavaření propíchnete několikrát párátkem nebo jehlou, nebudou uvnitř duté.

► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rajčatová salsa - příprava: Oloupaný česnek a cibuli nasekejte nadrobno, orestujte na oleji, přisypejte omytou, jádřince zbavenou a na proužky nakrájenou papričku. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přisypejte do kastrolu, osolte, okořeňte a 10 minut duste.

Číst dál: ► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny