Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

► Sladký kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sladký kečup - příprava: Rajčata a jablka omyjte a zbavte stopky. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky). Oloupané cibule nakrájejte zhruba na osminky.

Číst dál: ► Sladký kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Nakládané papričky jalapeňos - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané papričky jalapeňos - příprava: Papričky omyjte, nakrájejte na 3-5 mm kolečka. Svařte nálev. Papričky napěchujte do zavařovacích lahví a zalijte horkým lákem. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Chcete-li je skladovat déle mimo lednici, 10 minut je sterilujte.

Číst dál: ► Nakládané papričky jalapeňos - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Papriky, papričky nakyselo - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Papriky nakyselo - příprava: Papriky opláchněte, osušte, zbavte stopek i jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Ty narovnejte do sklenic, máte-li různobarevné, můžete střídat barevné vrstvy. Na nálev smíchejte všechny ingredience kromě cibule, kterou oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke konci.

Číst dál: ► Papriky, papričky nakyselo - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Provensálská zelenina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Provensálská zelenina - příprava: Všechnu zeleninu kromě cibule omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Cuketu a lilek zbavte stopek a nakrájejte na tenčí plátky. Papriky zbavte jádřinců a stopek a nakrájejte na nudličky, rajčata na kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, celé snítky bylinek opláchněte pod tekoucí vodou a pak vše vložte do mísy a promíchejte.

Číst dál: ► Provensálská zelenina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Cuketová čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Cuketová čalamáda - příprava: Omytou a osušenou, ale neoloupanou cuketu nastrouhejte nahrubo. Cibuli i česnek oloupejte, cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. V menším hrnci pak na oleji orestujte cibuli a velmi krátce i česnek, pak vše zalijte rajčatovým protlakem a podle chuti osolte a opepřete.

Číst dál: ► Cuketová čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak zlepšit držení zavařovacích víček na sklenici (bílek)

Zavařovací víčka budou na sklenicích pevně držet, když jejich okraj potřete bílkem.

► Jak oživit zvadlou zeleninu (studená voda, ocet)

Zvadlou zeleninu  oživíte tak, že ji namočíte do studené vody s několika kapkami octa.

► Jak zabránit vysychání dýně a jejímu hnití (vosk)

Hnití dýně zabráníme tak, že na její utržený stonek nakapeme vosk. Dýně tak nějen nezačne hned tak hnít, ale nedostanou se do ní ani parazit.

Rychlé sterilované okurky - recept

Rychlé sterilované okurky - příprava: Do sklenic rozdělte oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a křen, pak je do poloviny zaplňte okurkami, pak opět proložte vrstvou zeleniny, přidejte bobkový list, kopr a doplňte znovu okurkami tak, aby se navrch znovu vešla kolečka mrkve, cibule a křenu.

Číst dál: Rychlé sterilované okurky - recept

Nakládaný okurkový salát - recept

Nakládaný okurkový salát - příprava: Oloupané a opláchnuté okurky nakrájejte na tenké plátky nebo rozkrojte, vyřízněte středy s jadérky a nastrouhejte nahrubo. Naplňte jimi zavařovací sklenice, ale moc je  nepěchujte.

Číst dál: Nakládaný okurkový salát - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny