Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Otevření láhve vína bez vývrtky - jak to udělat, co použít

Potřebujete otevřít víno a nemáte po ruce vývrtku? Uřízněte krycí fólii a láhev oviňte látkou tak, aby přikryla dno. Několikrát lahví opatrně uhoďte o futro dveří - dno musí být výš než hrdlo. Zachyťte vyčnívající špunt a pomalu a opatrně

Číst dál: Otevření láhve vína bez vývrtky - jak to udělat, co použít

Zkažené ořechy ve skořápce - jak poznat, rozpoznat (voda)

Ponořte ořechy na pár vteřin do vroucí vody. Ty, které vyplavou na povrch, jsou zkažené.

Vejce čerstvé, nebo staré? - jak poznat, rozeznat při rozklepnutí

Vejce, pokud je čerstvé, si uchová po rozklepnutí kulovitý tvar odděleného žloutku i bílku, není-li čerstvé, zploští se, rozbije a má vodnatou konzistenci. Stav rozklepnutého vejce můžete odhadnout i podle tenké průsvitné blanky mezi

Číst dál: Vejce čerstvé, nebo staré? - jak poznat, rozeznat při rozklepnutí

Čerstvost nerozbitého vejce - jak zjistit

Čerstvost nerozbitého vejce zjistíte pomocí staré metody. Namočte vejce do hrnce plného osolené vody: je-li čerstvé, uloží se vodorovně ke dnu, pokud není příliš čerstvé (nějaký týden), zůstane viset, a pokud je vyloženě staré, vyplave na hladinu ve svislé poloze.

Krájení dortu - jak, čím nakrájet snadno a hezky

Dorty se nejlépe krájejí pilkovým nožem, který před krájením namočíme do vařící vody a utřeme.

Hnědnutí ovoce po oloupání, krájení - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)

Oloupané ovoce dáváme do okyselené vody, aby nezhnědlo.

Pomeranče, grepy - jak oloupat snadno a rychle (teplá voda)

Kůra (bílá) z pomerančů a grepů se lépe oloupe, když je předtím ponoříme do teplé vody.

Zavařenina bez plísně - jak to udělat

Zavařenina tak snadno nezplesniví, jestliže zavařovací sklenice ihned po naplnění a sterilování postavíme dnem vzhůru.

Rozinky vysušené, vyschlé, tvrdé - jak to udělat, aby byly opět šťavnaté (voda, citronová šťáva)

Vysušené rozinky budou opět šťavnaté, vložíme-li je asi na půl hodiny do horké vody, ve které jsme rozpustili lžičku citronové šťávy.

Ledové kostky do nápojů - jak, čím zpestřit

Mražené ovoce nebo byliny jsou tou poslední tečkou k příjemné chuti koktejlu. Proto si do formiček na přípravu ledu přidáme jahodu, malinu a špetku máty, zalijeme vodou a necháme zmrazit.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny