Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koriandrové víno - recept, návod, postup výroby

Koriandrové víno - recept: Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný i k výrobě léčivého vína (do 1 I červeného vína nasypeme asi 3-4 polévkové lžíce koriandru a necháme 10 dnů vyluhovat). Užíváme po lžících (1-4 denně). nebo na dochucení kořalky.

Estragonové víno - recept, návod, postup, výroba

Estragonové víno - recept: asi 30 gramů sušené (! ) natě  se přelije sedmičkou bílého vína a nechá se alespoň  týden macerovat. Pak se přecedí a pije půl  až jedno deci před hlavními jídly.  

Přepuštěné máslo (ghí) - recept, návod, postup výroby, suroviny

Přepuštěné máslo - recept: vezměte 500 g nesoleného másla a dejte ho do kastrolu se silným dnem. Na středním ohni máslo rozpusťte. Ztlumte plamen tak, aby máslo jen maličko bublalo. Kastrol nezakrývejte. Máslo bude pěnit a prskat. Na povrchu se začne srážet bílkovina. Máslo se krásně rozvoní a zezlátne. Pečlivě hlídejte, ať máslo nepřipálíte, mělo by zůstat zlatavé, nesmí zhnědnout.

Číst dál: Přepuštěné máslo (ghí) - recept, návod, postup výroby, suroviny

Kvašený baršč z řepy - recept, návod, postup výroby, účinky na zdraví člověka

Kvašený baršč z řepy - v lidové medicíně se řepa považuje za spojence zdravých jater. Proto se při všech chorobáchtohoto důležitého orgánu doporučuje pít kvašený baršč". Pití 2-3 sklenic čistého baršče denně zlepšuje fungování jater a rovněž posiluje imunologickou soustavu. Po tříměsíční kúře jsou játra ve znamenité formě a také přestaneme být náchylní k nemocem z nachlazení. Přírodní kvašený červený baršč totiž obsahuje mnoho přátelských bakterií posilujících odolnost organismu. Ze stejných důvodů se rovněž doporučuje po léčbě antibiotiky, protože urychluje obnovu správné bakteriální flóry ve střevech. Recept na kvašený baršč z řepy: Kousky červené řepy necháme spolu s česnekem kysat 2-3 týdny ve vodě v kameninové nebo skleněné nádobě. Takto připravený baršč má lehce nakyslou chuť a mírně štípe. 

Mátové sušenky - recept, postup, návod na výrobu

Mátové sušenky - recept: 350g hladké mouky, 200g cukru, 200g másla, 2 celá vejce, prášek do pečiva, 100g mandlových lupínků, 100g čokolády na vaření rozsekat, velká hrst čerstvé máty - nakrájet na jemno. Vytvořte těsto, vyválejte a tvořte různé tvary sušenek. Tvary dejte na pečící papír. Pečte cca. 15 minut při 170°C. Všem moc chutnají.

Číst dál: Mátové sušenky - recept, postup, návod na výrobu

Jak vyrobit domácí bylinkový olivový olej snadno a rychle (zamražení do tvořítek na led)

Bylinky natrhejte, nasekejte, rozdělte do tvořítek na led, zalijte olivovým olejem a nechte zmrazit. Bylinkový olej zbělá a kostky pak v zimě můžete přidávat do polévek, omáček, k těstovinám, rýži. 

Číst dál: Jak vyrobit domácí bylinkový olivový olej snadno a rychle (zamražení do tvořítek na led)

Kopřivové pesto - recept, návod, postup výroby

Kopřivové pesto - suroviny: miska mladých vršků kopřiv, můžeme přidat i další bylinky – třeba popenec, šalvěj či bazalku, mandlové mléko či smetana, olej, přibližně 100 g vlašských ořechů, 3 stroužky česneku, sůl, je možné přidat i sýr. Recept: Kopřivy spaříme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vložíme do nádoby na mixování, přidáme další bylinky, ořechy, česnek a přisolíme. Zalijeme trochou mléka či smetany, trochou olivového oleje, můžeme přidat i sýr. Postupně mixujeme a podle potřeby přiléváme mléko anebo olej podle potřeby. Podáváme s celozrnnými těstovinami.

Mandlové mléko - recept, postup, návod na výrobu

Mandlové mléko - mandle oloupeme a umeleme či rozmixujeme. Namočíme do tři čtvrtě litru studené vody a necháme luhovat tři hodiny, občas promícháme. Poté znovu rozmixujeme a získáme bílý pěnivý nápoj.

Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon) - recept, postup, návod na výrobu

Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon) - suroviny:1 kg hovězí kližky, 100 g špeku, 200 g žampionů, 3 větší mrkve, 4 středně velké cibule, 20 nakládaných perličkových cibulek, několik stroužků česneku (podle chuti), 3 lžíce rajského protlaku, 500 ml silného hovězího vývaru, olivový olej, tymián, rozmarýn, bobkový list, kousek másla, mouka, celý černý pepř sůl a půl litru kvalitního červeného vína (např. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon nebo Merlot; obecná rada pro výběr vína vhodného při vaření zní: použijte takové, které vám chutná a druhou lahev si otevřete k jídlu).

Číst dál: Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon) - recept, postup, návod na výrobu

Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu

Dámský borůvkový šláftruňk - suroviny: 1 kg borůvek, ½ kg tmavého cukru, 1 citron, nejlépe bio, 1 pomeranč řádně omytý, 1 lžička skořice, koriandru a hřebíčku, ½ litru vody, ½ litru vodky. Recept: Do půllitru vody nasypeme půl kila tmavého cukru. Přidáme vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Nastrouháme pomerančovou kůru, pak přidáme celý rozkrájený pomeranč, jednu lžičku skořice, koriandru a hřebíčku. Přisypeme borůvky a přilijeme půl litru vodky. Zahříváme 30 minut při teplotě 50 stupňů. Poté rozmixujeme a přecedíme. Pokud chceme likér s výraznější chutí, necháme směs před rozmixováním 4 dny luhovat.

Číst dál: Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny